Van de werkvloer: De Zwijgende Gast met een Digitale Klacht

Het begin van het nieuwe jaar. Januari is altijd, in veel gevallen dan, een rustige maand. Veel mensen in de horeca gaan dan op vakantie. Even bij komen van een druk jaar en de drukke feestdagen. Januari is altijd een maand waarbij je lekker de grote schoonmaak kan doen of eens goed onderhoud kan gaan plegen aan het pand. Maar de rustige dagen zijn ook vaak de dagen dat het op de vloer qua gasten wat rustiger is. En ja, wanneer het rustig is, dan is er vaak ook meer kans op fouten.

Het was afgelopen week ook rustig bij ons. Maar gelukkig weinig klachten van gasten dat het niet goed ging bij hun aan tafel. Ik vind het altijd heel vervelend om later op een recensie site te moeten lezen dat iemand niet tevreden was. Dan denk ik altijd: “had het direct gezegd, dan had ik er wat aan kunnen doen voor je. Of in ieder geval er voor kunnen zorgen dat je tevreden de deur uit loopt”. Maar helaas gebeurt dit niet altijd.

Deze week hoorde ik van een collega dat iemand een zeer slechte recensie over ons heeft geschreven. Deze gast komt regelmatig bij ons, zo vertelde hij online.  Maar dit keer vond hij dat het personeel te veel met elkaar bezig was waardoor hij langer moest wachten op service. Daarnaast werd hij/zij niet begroet bij binnenkomst en moest hij een aantal keer om een bepaald product vragen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en heel vervelend om te horen. Maar wat nog vervelender is, is dat hij die dag niets tegen enig collega heeft gezegd over zijn onvrede. Wat ook minder leuk is aan dit verhaal is dat deze gast vaker komt. Dan denk ik: “Waarom heb je het niet even met ons besproken alvorens je jouw beklag over ons op het internet doet!”

Wij kunnen genoeg voorbeelden noemen van gasten die heel graag bij ons terug komen omdat ze onze service en eten zo goed en lekker vinden. Maar dat zie je niet op internet. Althans, minder snel. Daarom vind ik recensies (sites) een vervelend medium. Als je niet uitkijkt dan maakt het meer schade aan je onderneming dan nodig is. Gasten zijn zich daar helaas niet voldoende bewust van. Dus als gasten gewoon eerder aan de bel trekken, en mits het personeel daar natuurlijk goed mee omgaat, dan kunnen wij direct iets met de klacht en feedback doen.