Organic of biologisch

Daarnaast moet je vooral niet denken dat het 100% biologisch is. Als je goed verder leest dan staat er meestal dat het van biologische teelt is. Dat betekent dat een aantal ingrediënten, dat erin zit, van biologisch teelt is. Een biologische kip heeft buiten gelopen en heeft voedsel gehad welke gezond is voor hem. Dus geen voedsel wat bol staat van de antibiotica of andere gekke stoffen. Maar eerlijk is eerlijk, je weet het nooit zeker. Dit geldt ook voor groenten.

Wanneer is het biologisch? Wanneer het onbespoten is. Maar als we heel erg moeilijk gaan doen dan moet je ook kijken naar de grond waarin het gestaan heeft. Nu is de bodem tegenwoordig ook niet helemaal zuiver meer. Maar goed, de essentie bij biologisch is dat het onbespoten en onbewerkt is. Of dat de dieren in vrijheid hebben geleefd en verantwoord eten hebben gehad gedurende hun bestaan.

Als we dan kijken naar eindproducten zoals een broodje zalm, dan is het grootste gedeelte van het broodje van biologische afkomst. Maar bedenk hierbij ook dat de andere helft van het broodje niet van biologische teelt is. Althans, bij veel zaken. Dit omdat alles volledig biologisch inkopen heel erg duur is. Dat betekent dat jij als gast wel heel veel moet gaan betalen voor het broodje. Dit is ook de verklaring waarom biologisch/organic eten duurder is dan gewoon eten. Denk maar aan fastfood tegenover gezond eten. Ongezond eten is vele malen goedkoper om in te kopen en te maken/bereiden dan gezond eten. Ik ben wel van mening dat je als eigenaar van een restaurant deels verantwoordelijk bent voor de gezondheid van je gasten. Gasten komen bij je eten en jij bent verantwoordelijk voor het verzorgen van ze. Dit betekent ook dat je verantwoord kookt en dranken schenkt. Natuurlijk hoef je dit niet heel plat te nemen maar jezelf bewust zijn hoe en wat jij je gasten voorschotelt, daar mag best wel over nagedacht zijn.