Op de werkvloer

Van de werkvloer: overtref de verwachting van je gast

Het werken in de horeca is niet alleen maar op de automatische piloot je werk doen. Nee, het is juist nog mooier wanneer je de verwachting van je gasten overtreft. Zo hadden wij met kerst aan onze vaste gasten leuke items van het huis gegeven met een kaartje om ze te bedanken dat ze het afgelopen jaar zo vaak bij ons zijn geweest. De gezichten en de bedankjes/waardering waren priceless.

Vandaag is het wederom een drukke dag. Ondanks de kou en de regen komen de gasten als hongerige wolven bij ons binnen. Gelukkig is het bij ons lekker warm. De koffies, thee en de warme chocolademelk vliegen als broodjes over de toonbank. Wij hebben ook heerlijke zelfgemaakte taarten in het assortiment. Deze zijn vandaag, op een of andere manier, extra gewild. Het gaat hard.

Je maakt met een paar gasten gezellig een praatje. Sommigen zijn er voor het eerst en hebben geen idee wat ze moeten bestellen. Je stelt  voor een lekker menu voor ze samen te stellen. Vinden ze een fantastisch idee. Ik vraag nog even of ik ergens mee rekening moet houden. “Nee hoor, verras ons maar.” is het antwoord. Na een tijdje kom ik het menu bij de tafel uit serveren. Ik vertel ze wat er voor hen op tafel ligt en ze beginnen te eten. Ik kijk op mijn horloge en ik zie dat we alweer richting sluit gaan. Veel gasten vragen om de rekening en, alsof ze het allemaal hebben afgesproken, en lopen bijna allemaal gelijktijdig de deur uit.

Die ene tafel waar ik het menu voor mocht samenstellen komt na ruim een half uur naar mij toe. “Meneer, het was voortreffelijk! Dat heb je heel goed uitgezocht voor ons!” Ik geef aan dat ik blij ben te horen dat het in de smaak is gevallen. Terwijl meneer wacht tot zijn vrouw klaar is om naar buiten te gaan zie ik hem bij de taarten kijken. “Goh, wat ziet die cheesecake er heerlijk uit zeg! Ben gek op cheesecake, volgende keer neem ik die.” Ik weet het, dat is een van mijn favoriete taarten hier! Meneer lacht. Ik zeg tegen meneer: “Weet u wat, neem die halve cheesecake maar mee. Krijgt u van mij!”

Eindstand: meneer was zo blij verrast dat ik 10 euro fooi, op de valreep, in mijn hand geduwd kreeg en een paar dagen erna was meneer er weer maar had vrienden meegenomen. Hij vertelde dat hij zijn vrienden graag wilde laten zien waar hij laatst zo lekker had gegeten en waar de bediening super is.
Een groter compliment kan je niet wensen, toch?!