Op de werkvloer

Van de werkvloer: Het wordt nu niet meer druk..dacht je

In de horeca heb je drukke en rustige dagen. Maar eerlijk gezegd weet je eigenlijk nooit of het vandaag nou heel druk gaat worden of juist heel rustig. Een ding weet ik wel, je kan het maar beter druk hebben dan dat je niets te doen hebt.

Van de week was ik aan het werk. Druk weekend achter de rug. Je hoopt dat stiekem dat het vandaag een rustige dag wordt. Een dag waar je je even kan richten op schoonmaakwerkzaamheden in plaats van met gasten bezig zijn. Voor de afwisseling is dat ook wel eens lekker. Het begon inderdaad ook als een zeer rustige dag. Zo rustig dat je moet hopen dat de lunch nog druk wordt, anders kunnen er gewoon mensen naar huis en sluit je lekker met twee man. Bijna 12 uur, het begint wat drukker te worden maar schijn bedriegt, het wordt niet echt druk. Om 14.00 uur gaan de twee opendiensten naar huis. Je redt het echt wel met drie man. Je gaat weer lekker verder met je opruim- en schoonmaakwerkzaamheden. Heerlijk, denk je bij jezelf. Even een relax dagje ertussen.

Je hoofd gaat al op sluimerstand en er zit nog maar één tafel binnen. Je kijkt even op de klok en je ziet dat je nog 1,5 uur moet voordat je gaat sluiten. En dan gebeurt het. De ene na de andere gast kom binnen en voor je het weet zit je helemaal vol. En dan moet jij jezelf uit sluimerstand halen om weer actief te worden. Nou dat is verrekte moeilijk als je al de hele dag niets te doen hebt. Het is zelfs zo druk dat het met drie man op de vloer ineens heel krap wordt.

Gelukkig zijn de gasten lekker ongeduldig en mag je gelijk gaan rennen voordat ze weer boos opstappen. Je schudt met je hoofd en denkt bij jezelf: Even serieus, 16.30 uur, waar komen jullie allemaal in eens vandaan? Heel soms denk je wel eens of het een grap is. Dat ze allemaal om de hoek van de straat gaan wachten en denken: “Ja, nu met ze allen naar binnen.” Een troost, de tijd is nu je beste vriend. Gewoon even de wedstrijd uitlopen.