Op de werkvloer

Van de werkvloer: gratis wifi té gastvrij?

Wat een druilerig weer vandaag zeg. Je kan nu echt merken dat de donkere dagen zijn aangebroken. Grijs, grauw, vroeg donker en steenkoud. Als je naar buiten kijkt ben je eigenlijk heel erg blij dat het binnen heerlijk aangenaam is. De gasten die binnen komen zeggen allemaal: “Ooh, wat is het hier lekker warm binnen.” Als verzopen katten druppelen de gasten vandaag binnen. Sommigen heerlijk opgewekt, ondanks het weer, en andere zeggen helemaal niets wanneer ze binnen komen.

Er komt regelmatig een man langs en die bestelt altijd een grote koffie to go. Dit is overigens goedkoper dan koffie inhouse nuttigen. Maar in plaatst dat hij ‘to go’ gaat, zit meneer altijd 3 uur aan een tafel achter zijn laptop te werken. Hij bestelt verder helemaal niets, behalve zijn grote koffie. Zo irritant, vooral als de lunch druk is en je tafels goed kan gebruiken. Soms denk ik wel eens, tot wanneer is gratis WiFi gastvrij? Ik bedoel hiermee dat wij soms hordes studenten hebben die dan bijna de hele dag aan een tafel zitten met in totaal 2 koffies en een theepot die ze met 3 man delen. Vervolgens bestellen ze met de lunch nog ieder een croissant en dat was het. Voor een hele dag 4 tafels bezet houden rekenen zij dan 20 euro af. Denk dan altijd, ga lekker in de bibliotheek of de MCD zitten, of gewoon thuis.

Zo zijn er ook genoeg thuiswerkers die denken dat wij een flex werkplek zijn. Komen ze na een dag afrekenen: 2 koffie in totaal € 4,80. Eigenlijk wil je nog zeggen: en dan nog 15 euro voor het gebruik van WiFi de hele dag. “Alstublieft meneer, het is goed zo!” 20 cent fooi, serieus?!

Sommige maken het helemaal bont. Ze bestellen dan voor de hele dag een viertal koffie en dan gaan ze een voor een naar buiten. Even roken of een luchtje scheppen, zeggen ze dan. Vervolgens komen ze terug en hebben ze eten van ergens anders gehaald. Dan heb je best wel lef. Soms heb je ook gasten die dan plaats nemen, aangeven dat ze nog even willen kijken wat ze willen. Vervolgens kom je na ongeveer 5 minuten terug en dan geven zijn aan: “Oooh ja sorry, hebben nog niet gekeken wat we willen drinken.” En dit gaat nog 3 keer door. Er zijn dan twee opties. 1. Je denkt, kom wel met een half uur terug of 2. Ze gaan dan zwaaien naar je. In het erge geval komen ze naar je toe, nadat jij al 3 keer bent langs geweest, en zeggen ze: “ Ja, we zijn er nu wel uit maar je kwam niet meer?” Nee, vind je het gek als je er al een half uur zit en ik vraag al 3 keer of jullie al weten wat jullie willen drinken.