Op de werkvloer

Van de werkvloer: Gasten die het rustig aan doen ofwel twijfelaars

Had ik thuis maar iets gegeten. Waarom moest ik ook zo nodig nog mee gaan naar die afterparty bij Tom. Tom is lekker vrij vandaag. Stom,stom, stom. Volgende keer maar….. “Hier de handheld en portemonnee, jij loopt vanaf nu buiten.” Pfff nee niet buiten, moet je kijken hoe druk het is: 11.00 uur, kom op! Oke, stop met nadenken en knallen! “Ja, als in: Je staat NU! BUITEN” Ja, ja ik ga al.

Je loopt haastig naar buiten en in de snelle passen die je neemt omgord je jezelf met alle benodigdheden. “Oke, Michael, wat is de situatie buiten?” “Tafel tien heeft net de kaart gekregen, tafel twaalf wacht op eten.” Er schuiven nieuwe gasten aan. De sfeer is gemoedelijk en vrolijk. De knop is na veel strijd in je hoofd om en staat nu op buffelen. Je hebt de strategie helemaal klaar om uit te voeren.

En dan gebeurt het. Meneer: “Ooh nee wacht even, doe mij toch maar de…. Uuuhhhh…. Tja… jeetje, lastige keuze zeg!

Drie tafels wenken je. Je loopt op de tafels af. Tafel vijftien geeft aan nog een paar minuten nodig te hebben. Je geeft wat adviezen en geeft aan zo terug te komen. De paar tafels die nog vrij waren, zijn gevuld. “ssshhht, sssht”, de menukaarten gaan nu per stapels onder je arm. Iedereen bestelt lekker vlot, maar dan gebeurt er dit: Tafel 15 wenkt vriendelijk. “We zijn eruit”, hoor je wanneer je de tafel nadert. “Mooi, dan mag u zeggen wat ik voor u mag bestellen.” Meneer begint: “ Doe mij maar de warme geitenkaas salade”. “Yes! En voor u mevrouw?” “Ik wil wel graag de soep van de dag”. “Grote of een kleine?” “ Doe mij maar een kleine”.

En dan gebeurt het. Meneer: “Ooh nee wacht even, doe mij toch maar de…. Uuuhhhh…. Tja… jeetje, lastige keuze zeg! Hoe is jullie brood met zalm? Krijg je dat op bruin brood en wat zit er nog meer bij?” “U mag kiezen tussen bruin broo…” “Ooh nee wacht, ik zie dat jullie ook een tosti hebben! Ja jeetje…. Weet het niet…. Ik denk dat ik toch maar voor….. (overlegt toch nog even met zijn vrouw). Ondertussen zie je al minstens vijf tafels naar je kijken met een blik van “Gaat het vandaag nog gebeuren of wat?!” Opeens hoor je: “Nou doe toch maar die geitenkaas salade.” Yes, gaan we doen!” Ondertussen denk je bij jezelf: ‘wordt toch niet zo’n dag he!?’