Fun & Facts

Uitgestelde koffie is een koffie NIET verkeerd!

Een koffie uitgesteld is een koffie ‘niet verkeerd’ voor hen die geen koffie kunnen betalen.

Inmiddels zijn er enkele tientallen horecagelegenheden van klein tot groot die deelnemer zijn geworden van ‘ Uitgestelde Koffie’.

Een initiatief uit Italie, begonnen in de stad Napels.

Wat houdt dit in?

Het is de bedoeling dat je een extra koffie bestelt voor iemand die de koffie zelf niet kan betalen. Dat heet dan een ‘uitgestelde koffie’, want je weet niet wanneer die persoon langskomt om zijn koffie halen.

Een sociaal gebaar van hen die er financieel goed voor staan en geen zorgen hebben over of ze hun eten voor die dag kunnen kopen. Daarentegen zijn er steeds meer mensen in de samenleving die het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden. Dan is een gratis kopje koffie drinken of een broodje eten natuurlijk een heerlijk moment.

Nu denk je misschien ‘ ja maar Napels is geen Nederland’. We kennen toch de beelden van de zwervers op straat en onder de bruggen in de buitenlandse steden? Zo erg is het toch niet bij ons in Nederland?   Ja oké, er zullen er een paar zwervers zijn, maar die krijgen heus wel genoeg bij het Leger des Heils of de gemeente zorgt er wel voor. Ja toch?

Bovendien wil ik nu allemaal zwervers in mijn ‘tent’ krijgen die gratis op de koffie komen? Hoe reageren daar de andere gasten op? Lijkt me ook geen goed idee. Of juist wel?

En hoe kan ik zien of – als het niet alleen om echte zwervers gaat-  iemand nu wel of niet zijn koffie kan betalen?

Het zijn zo maar een paar vragen die bij mij opkomen en waarvan ik denk ‘ hoe zouden ze daar in de horeca mee omgaan? En hoe voeren ze dit idee uit?

Ik zie dat er op de website ‘ koffie uitgesteld’ een lijst staat gepubliceerd met alle deelnemers. Allereerst   ‘chapeau‘ voor deze horecaondernemers die hieraan mee werken! Het kost natuurlijk niks omdat de         ‘ betere’ gasten het zelf betalen. Maar je moet als horecaondernemer er toch zelf ook energie insteken om alert op te treden en de juiste gasten te selecteren die er gebruik van mogen maken.

Ik zou graag van één of meerdere van de deelnemers aan ‘ uitgestelde koffie’ ervaringen willen horen. Schrijf gerust een stukje op WeareHoreca van hoe het werkt en wat jouw ervaringen zijn!

Het is en blijft een top idee om in deze tijd, waarin iedereen steeds meer alleen aan zichzelf denkt en alleen voor zichzelf gaat, zulke dingen met elkaar te op te doen en te delen. Vind ik dan.

Als je interesse hebt, dan kan jij je aanmelden via deze link: koffie@niburu.co.

Laat ons jullie ervaringen horen! En ook als je (nog) niet meedoet, wat vind jij van dit idee?