Fun & Facts, Tips & trucjes

Serveren en debrasseren. Hoe doe je dat?

Serveren en debrasseren zijn echte horecatermen. Wat betekent het en hoe doe je dat?

Serveren is het bedienen aan tafel van je gasten. Schenk de wijn op de juiste manier in en zet de soepkommen en borden op de juiste manier op tafel. Dus niet over de gasten buigen en met je oksel in hun neus komen. Debrasseren is het afruimen van de tafels en ook hier gelden vaste regels. Bij het serveren en debrasseren gaat er in de horeca veel niet goed. Of beter gezegd, fout. Want niet goed is in de ogen van de gast fout. Het geeft irritatie en irritatie betekent dat gasten niet terugkomen.

We geven je hier 10 praktische tips bij het serveren en debrasseren.

Kijk zelf wat je er mee doet.

  1. Benader de gasten bij het serveren altijd van rechts
  2. Presenteer de wijnfles vanaf de linkerzijde van de gast
  3. Houd de wijnfles onderaan vast met het etiket zichtbaar voor de gast
  4. Schenk de wijn in de wijnglazen vanaf de rechterkant van de gast.
  5. Zorg dat de wijn niet gaat klotsen en niet gaat morsen
  6. Schenk eerst de dames in en van oud naar jong
  7. Stap met je rechterbeen naar voren in, buig je knie en houd je rug recht
  8. Pak met je rechterhand vanaf rechts na het eten de borden weg
  9. Houd 1 bord vast, het bestek van het tweede bord leg je bij het eerste bord.
  10. Bedien met een glimlach en wissel als het kan een woordje met de gasten

Buig vooral nooit over de gasten heen of reik je borden niet voor hun neus langs. Kan echt niet, niet bij het serveren en niet bij het afruimen.

Tenslotte let erop dat je geen bloedige of vieze pleisters om je vingers hebt. Maakten we laatst mee. Brrr..