Fun & Facts

Overuren worden niet of slecht uitbetaald!

Overuren aan personeel in de horeca worden niet of slecht worden uitbetaald. Dit met als argument dat de overuren nu eenmaal gewoon horen bij het werk en dat uitbetaling van overuren financieel niet gaat. De marges zijn te klein. Aldus het verweer van horeca-werkgevers.

Volgens onderzoek zou een groot deel van de horecabedrijven failliet gaan als ze de overuren wel zouden moeten uitbetalen. Of dit ook werkelijk zo is, weet ik niet. Hoe het ook zij, het kan natuurlijk niet zo zijn dat je je personeel laat werken voor niks. Túúrlijk.., een keer een extra uurtje als dat zo uitkomt moet kunnen. Maar niet als gewoonte. Lijkt mij..

Iedere werknemer heeft recht op loon. Zij zijn géén ondernemer en hebben hier ook niet voor gekozen. De horecaondernemer himself wel. Veel horeca-ondernemers krijgen ook niet het inkomen dat ze moeten krijgen als je alle uren bij elkaar telt die ze hebben gewerkt. Dat is vervelend, maar dat hoort bij ondernemen. Je kunt ook extra winst maken. Jouw personeel is echter geen ondernemer en zij hebben wel recht op uitbetaling van de uren die ze werken. Dat is wat het is.

Feit is dat veel werknemers in de horeca slecht of te laat worden betaald. Volgens mij is dat horeca en dat is denk ik wereldwijd. In die zin blijft horeca een soort van roeping. Je moet het werk leuk vinden en niet op een uurtje meer of minder kijken. De werknemers die al langer werken in de horeca zijn dit gewend en vinden dit prima. Ze zouden ook niet anders willen. Horeca levert hen namelijk ook veel vrijheid, sfeer en gezelligheid op. Ook dat is wat het is.

Ik denk dat de horeca hierin niet gaat veranderen. Hoe graag de branche bobo’s  dit ook willen.

Er ligt wel een andere dreiging op de loer. Voor werkgevers. Wanneer overwerken gezondheidsrisico’s met zich mee gaat brengen, is de werkgever de sjaak. Hij heeft immers opdracht gegeven om overuren te draaien. Werknemer verkeert altijd in de zwakkere positie omdat hij ondergeschikt is aan zijn baas. Linke soep dus….