Fun & Facts

No-nonsense restaurant neemt een vlucht!

Als internationaal toprestaurant wil je het beste van het beste aan je gasten voorzetten. Ieder gerecht vormt een kunstwerk en de koks doen hun uiterste best om bij hun gasten een smaakexplosie op te wekken waar ze de dagen daarna nog over praten.
Uiteraard hoort daar een klassieke bediening bij van een professionele gastheer al of niet begeleid door een gewichtig uitziende sommelier.

Dit concept staat voor veel restaurants onder druk. De oorzaak zal ongetwijfeld het kostenplaatje zijn. Na vertrek krabben de gasten zich nog eens achter de oren en denken ‘ het was lekker maar wel verrekte duur. Dat doen we voorlopig ff niet weer’.

Ook dat gevoel blijft dagen hangen en dat is juist niet de bedoeling.

Dat dure imago van toprestaurants werkt dus niet in het voordeel. Een kleine groep zakenlieden die zullen nog wel blijven komen. Zij kunnen immers declareren. Dat scheelt de helft…

Er is nu een trend waar te nemen dat dure restaurants het anders willen doen.
Zij proberen dit door minder complexe gerechten te koken, kleinere en eenvoudige maar wel zeer smaakvolle gerechten te maken. Alles in een losse sfeer maar wel met nog steeds een correcte bediening.

Sommigen noemen zichzelf nu graag een ‘ bistronomie’, een combinatie van een culinaire toprestaurant en een eenvoudig gezellige bistro. Er is veel aandacht voor de ambachtelijke keuken en streek- en seizoenproducten.
No-nonsense restaurants voor iedereen toegankelijk ongeacht je dikte van je geldbeurs.
Zelfs de wijnen worden een stuk goedkoper ingeschonken. Je mag aannemen dat de kwaliteit hetzelfde blijft…

Zo kunnen ook de ‘ minder bedeelden’ genieten van de heerlijke gerechten die door de beste koks van Nederland worden bereid.

Nu moet je niet gaan denken dat je even snel een biefstukje kunt halen voor de prijs van een hamburger en een spiegelei. Maar het wordt allemaal goedkoper en dat is denk ik een goede ontwikkeling. Tenslotte kunnen we niet allemaal declareren 🙂

Ken jij een goed voorbeeld van een bistronomie in Nederland of Belgie?