Fun & Facts

Lunchen en de stoel waarop je zat kopen en meenemen!

We konden gezellig lunchen en alles kopen wat we zagen, tot en met de lampen en de stoelen waarop we zaten!

Bij de Plantage in Elburg kwam ik laatst toevallig terecht. Een klein tentje in het centrum van Elburg maar met heerlijke koffie en heel veel leuke delicatessen zoals olijfolie, verse pasta, balsamicoazijn, allemaal prachtig gepresenteerd. Echt een winkeltje om even rond te snuffelen maar er is dus ook ruimte voor een kop koffie die klaar gemaakt wordt door een echte barista. Na de koffie kwam ik in gesprek met de eigenaar. Hij vertelde me dat hij een paar jaar geleden begonnen is met de winkel. Vol enthousiasme liet hij de tientallen soorten exclusieve thee zien. We kregen een klein zakje mee naar huis, om te proberen.

Wat ik zo leuk vond is dat deze eigenaar is begonnen als winkel maar is uitgebreid met een koffiezaakje in samenwerking met iemand anders. Op deze manier haal je het beste uit je zaak, aldus de eigenaar. Gasten komen een kopje koffie drinken en kijken daarna nog even rond, of andersom natuurlijk. Ook ik betrapte ik mezelf erop tijdens het koffie drinken te denken aan de mooie fles olijfolie die achterin de winkel stond, straks toch even goed rondkijken!

Deze trend, het combineren van horeca en retail, zie je in Nederland steeds meer. Een boekhandel wordt uitgebreid met een brasserie en een kapper wordt uitgebreid met een hippe bar. Of zoals in Brabant waar we ook op bezoek waren, dat je gewoon de stoel waarop je zat kon kopen. Zij hadden namelijk hele bijzondere stoelen. Natuurlijk hadden ze een paar stoelen extra om de volgende gast ook weer te kunnen laten zitten 🙂

Zelf sta ik wel positief tegenover deze combi hoewel ik soms ook mijn bedenkingen heb. Want moet een horecagelegenheid niet een horecagelegenheid blijven, puur alleen al vanwege het gedachtegoed van de horeca. Een gast moet ontspannen en even niet aan andere dingen denken. Door horeca en retail te combineren wordt een gast misschien wel afgeleid van het lekkere eten, de heerlijke koffie of het ontspannen gesprek (ook belangrijk). Aan de andere kant, je slaat twee vliegen in een klap. En soms kan het financieel ook best handig zijn.

Hoe sta jij tegenover de combinatie horeca met retail en welke hotspots mogen we niet ongemerkt voorbij laten gaan?

Dit artikel is geschreven door onze vaste recensent Mariette Mossel.