Fun & Facts

Huiskamerrestaurant in opkomst! Kans of bedreiging?

Iemand vertelde mij dat zij tijdens een vrijgezellenfeest een diner had bijgewoond in een zogenaamd huiskamerrestaurant in Amsterdam. Een hobbykok die kookt voor de gasten in je eigen huis. Met succes, ze hadden een superleuke avond gehad in een prachtige huiskamer en niet te vergeten, het eten was heerlijk. Na een search op het internet kwam ik erachter dat het huiskamerrestaurant steeds populairder wordt. Maar waarom eigenlijk en wat is een huiskamerrestaurant precies en is dit een trend waar we de horecarestaurants zich zorgen over moeten maken?

Een huiskamerrestaurant is je eigen kamer met een hobbykok thuis. De hobbykok heeft niet direct een commercieel belang maar vindt het leuk om voor mensen te koken is het idee. Via mond op mond reclame komt men vaak bij het restaurant terecht maar er zijn inmiddels ook websites waarop je direct kunt zien waar je kunt aanschuiven en een reservering kunt maken.

De voordelen van een huiskamerrestaurant:

  1. Gezellig, intieme sfeer. Je kunt zelf kiezen met wie je wilt eten. Geen andere gasten om je heen maar gewoon alleen jij met je familie of vrienden.
  2. Een betrokken en blije kok, koken is immers zijn of haar hobby. Leuk is ook dat je in een huiskamerrestaurant direct contact met de kok. Je weet precies wie er kookt.
  3. Goedkoop. Er worden meestal geen hoge prijzen gevraagd nu de kok het koken voor de gasten meer als hobby ziet. Voor 30 euro eten én drinken ben je al snel klaar.
  4. Verassend en out of the box! Zeg nou zelf, het is toch anders dan anders.

‘En de hygiëne dan’?, denkt u waarschijnlijk? Tja, de hobbykoks vallen officieel niet onder de horecawetgeving. Meestal zit het wel snor zou je denken maar je kunt het natuurlijk weleens anders treffen.

Hoe dan ook, het huiskamerrestaurant is in opkomst. Vraag is natuurlijk of deze trend goed is voor de horecamarkt. Want ook al is het een hobby uiteindelijk is het toch vervelend als het huiskamerrestaurant vol zit en het restaurant aan de overkant leeg. Aan de andere kant moeten we ook niet overdrijven. Het huiskamerrestaurant is enkel bedoeld voor een klein aantal gasten.

Wat vind jij? Is het huiskamerrestaurant een concurrent voor de echte restaurants?