Fun & Facts

Horecazaken nemen een loopje met de wijn.

Ik heb er al vaker over geschreven maar het onderwerp blijft me bezig houden.
Een glas wijn.

Nou zul je zeggen ‘ wat is daar nu mee aan de hand’?
Nou op zich niks. Als het glas maar goed gevuld is.
En daar zit ‘m nu net de kneep.
In veel horecazaken worden de glazen nauwelijks ingeschonken.
En daarbij worden de glazen steeds kleiner 🙁
Niet overal natuurlijk maar wel bij veel restaurants en andere horecagelegenheden.

Wat is dat toch met die wijn? Moet het geld daar nu ineens verdiend worden?
We weten toch allang dat de marges op drank het grootste zijn? Maar overdrijven is ook een vak.
Er vallen mij drie dingen op:

    • De wijn is qua kwaliteit vaak bedroevend
    • De glazen worden steeds kleiner
    • Er wordt karig geschonken

Laatst waren we in Den Haag op het Plein
Met alle respect : slechte wijn in een klein rot glaasje. Maar wel 5 euro durven vragen.
Kom ik ergens in Groningen dan krijg ik een goed gevuld glas wijn voor 3 euro. En een verrekt goede chardonnay!
Hè hè, eindelijk weer eens genieten.

Dat knieperige in de horeca past niet. Horeca is gastvrijheid en beleving. Als ik zuinig wil zijn dan blijf ik wel thuis. Als ik uit eten of drinken ga, dan wil ik genieten.
Als je vindt dat je aan de drank fors moet kunnen blijven verdienen kom de gasten dan eens tegemoet.
Waarom geen keuze bieden?

Je kunt bijvoorbeeld de gasten laten kiezen. Biedt ze de keuze tussen een kleiner glas wijn voor rondom drie euro of een ruim groter glas voor vijf euro. Ik noem maar een prijs.

En stop alsjeblieft met die goedkope prut als huiswijn te schenken. Als je geen verstand van wijn hebt vraag dan een ander of een collega. Goede wijn hoeft niet per se duur te zijn, kwestie van goed inkopen.

Je doet de gasten tekort als je denkt dat je er vanaf te kunt maken door bij de groothandel voor de laagste prijs per fles in te kopen zonder zelf ook eens geproefd te hebben.

Creëer voor de gasten een avond waar ze op terug kunnen kijken.
En dan bedoel ik met terugkijken niet de belabberde wijn die werd voorgezet 🙂