Fun & Facts

Horeca en retail: een goede combi

Je ziet het steeds meer opkomen. Eten en kopen onder een dak. Hiermee bedoel ik dat je tafels of stoelen kunt kopen waar je aan zit. Of vind je de jam of verse thee zo lekker? Wanneer je naar buiten loopt kan je bij de counter de jam of verse thee die je zojuist gegeten of gedronken hebt nog even kopen.

Horeca en retail. Het is een fenomeen dat niet direct hoort onder de rubriek horeca zoals iedereen het kent. In andere landen, denk daarbij aan Amerika, is dit fenomeen al veel langer aan de weg aan het timmeren. In Nederland begint het ook steeds meer te komen. Al denk ik wel dat de grotere steden in Nederland dit meer oppakken of ermee gaan experimenteren dan in de wat kleinere gemeenten. Zo heb je in Nederland de Eetkaamer in Uden. Bij hen kun je de lamp boven je tafel, stoel, tafel en/of de spullen aan de wand kopen. Dit is natuurlijk hartstikke leuk om thuis te kunnen vertellen: “We zijn uit eten geweest en hebben er een tafel en twee stoelen aan over gehouden.” Zo kan je bij Le Pain Quotidien in Amsterdam veel ingrediënten van de gerechten kopen. Van de olijfolie tot de peper en zout, van zongedroogde tomaten tot jams, je kan het allemaal kopen en thuis nagenieten van al het lekkers.

Maar en er zijn ook horecazaken waar je kleding kunt shoppen met een heerlijke cappuccino in de hand. Ben je geslaagd in het kopen van de kleding dan kan je nog even aanschuiven voor een heerlijke lunch.

Of het de horeca drastisch gaat veranderen, weet ik niet. Ik denk dat het wel een leuke toevoeging is op de horeca zoals we die gewend zijn. Vooral het aspect dat je de tafel of stoelen kunt kopen of de ingrediënten van jouw favoriete gerecht. Het laat je gasten niet alleen nog meer genieten, thuis, van jouw ingrediënten maar je gasten zullen altijd aan je denken wanneer ze op de stoelen zitten of de heerlijke jam op hun boterham smeren. Het is ook nog eens een goede, lucratieve en fijne marketing tool om gasten aan je te binden.

Wat is jullie ervaring hierin? Doen jullie ook aan horeca en retail?