Op de werkvloer

Gratis kraanwater op tafel..

Kraanwater blijft toch een interessante discussie in de horeca. Bijna in ieder ander land krijg je een karaf(je) kraanwater op tafel bij het eten. In Nederland wordt er iets moeilijker gedaan over gratis water op tafel zetten. Er moeten immers kosten voor gemaakt worden. De ober die het brengt kost geld. De vaatwasmachine moet draaien, dat kost geld en de citroentjes die erbij worden geserveerd, kosten ook geld.

Dit jaar wordt er op de Horecava een petitie van 103.000 Nederlanders overhandigd aan de directeur van de Hogere Hotelschool van Amsterdam. Voor gratis kraanwater op tafel. Wij hebben een aantal voordelen en nadelen op rij gezet.

1.Een karafje kraanwater hoort bij het eten. Om even wat eten weg te spoelen of de snelle dorst te lessen.

2. Kraanwater is een vorm van gastheerschap. Je wilt immers goed voor je gasten zorgen en ze tevreden hebben.

3. Kraanwater is een extra service. Die geringe kosten komen voor de ondernemer als investering in zijn gasten.

4. Niet iedereen vraagt om kraanwater. Dus je hoeft het niet altijd te serveren.

5. Aan alles wat een gast extra wil, zitten kosten verbonden. Inkoop, arbeid of andere kosten.

6. Als de gasten alleen maar kraanwater bestellen dan verkoop je minimaal aan andere drankjes. En op drank zit nu eenmaal een hogere winst marge. De vraag is vooral; verlies je op die gasten die dat doen of is het maar zelden dat dat voor komt?

7. Horeca ondernemers moeten zelf kunnen bepalen of kraanwater standaard op tafel komt. Dat hoeven 103.000 Nederlanders niet voor de ondernemers te beslissen.

8. Het is een groter risico om omzet mis te lopen. Voor een ondernemer die dagelijks afhankelijk is van genoeg betalende gasten, is gratis kraanwater een funest.

Wat vind jij?

Gratis kraanwater op tafel:

View Results

Laden ... Laden ...