Fun & Facts, Op de werkvloer

Eigenaren hebben recht op fooi.. of juist niet?

Onder het personeel van de Italiaanse restaurantketen van Jamie Oliver is ophef ontstaan. Jamie zou namelijk zelf een deel van de fooi in zijn eigen zak steken.

Hoe zit dat nu precies? Standaard wordt er twee procent per tafel afgedragen, maar dat wordt eveneens afgetrokken van de fooi die de gast geeft. Wordt er op een avond ruim 1000 pond omgezet, dan moet er 20 pond (2%) worden afgedragen. Is die 20 pond ook de fooi van die avond, dan verliezen ze dat aan fooi. Niet eerlijk vinden medewerkers, maar volgens de organisatie juist wel eerlijk omdat een deel van het geïnde bedrag naar het keukenpersoneel gaat.

In de horeca zijn er verschillende fooiverdelingen, waarbij uiteraard ook de discussie ontstaat of de eigenaar wel of geen deel van de fooi zou moeten krijgen. Sommige eigenaren vinden dat het toebehoort aan het personeel, anderen vinden juist dat zij net zo hard meewerken op de vloer en daarvoor ook ‘beloond’ mogen worden. En als dat al zo is, dan is het ook de vraag hoe het verdeeld wordt. Soms is het 50% eigenaar en 50% verdeling personeel, en soms is het percentage gelijk.

Wat vind jij?

De eigenaar heeft ook recht op fooi

View Results

Laden ... Laden ...