Fun & Facts

Dit weet je vast nog niet over wijn..

Bijna iedereen drinkt op zijn tijd wel een wijntje, en ook is iedereen wel bekend met een aantal gezondheidsvoordelen als het gaat om rode wijn. Maar de achtergrond van wijn en andere leuke feiten zijn vaak onbekend.

Wat je vast nog niet wist over wijn:

1. Drink je rode wijn, dan word je niet verkouden

Een onderzoek van dr. Bahi Takkouche uit Spanje heeft aangetoond dat mensen die twee glazen wijn per dag drinken, bij voorkeur rood, minder snel verkouden worden. Net zoals het goed is voor hart- en bloedvaten en het risico op dementie verlaagt.

2. Bang zijn voor wijn

Uhm, ja het klinkt een beetje vreemd maar het bestaat echt; mensen die bang zijn voor wijn of wijn heel erg haten en alles daaromheen. Ze walgen zelfs al als je het woordje ‘wijn’ zegt. Bizar! Deze fobie heet Oenophobia.

3. Teveel lood is je dood

Vroeger brachten de Romeinen extra smaak aan hun wijn door ingrediënten toe te voegen, denk hierbij aan uien, basilicum, knoflook etc. Daarmee werd ontdekt dat als er lood werd toegevoegd de wijn langer houdbaar was. In die tijd stierven er dan ook vele Romeinen aan een loodvergiftiging. Tegenwoordig zit er sulfiet in de wijn om hem houdbaar te houden; ook niet supergezond. Heb jij hoofdpijn na een wijntje? Grote kans dat dat komt door sulfiet.

4. Proosten op je ‘gezondheid’

Tegenwoordig proosten we met onze tafelgasten vaak op de gezondheid. Dit is natuurlijk goed bedoeld, maar vroeger was het een test. De gastheer of gastvrouw nam altijd de eerste slok om aan de genodigden te tonen dat er geen gif in de wijn zat.

5. De oudste wijn ter wereld

In een Romeinse graftombe van een legionair is de oudste wijnfles ooit gevonden. Deze wijn is meer dan 2000 jaar oud en te bewonderen in het Duitse historische museum Der Pfalz. De wijnfles heeft een behoorlijke waarde maar niet door de smaak. Hij is hoogstwaarschijnlijk niet te zuipen; veel wijnen worden namelijk niet beter van het rijpen maar zuurder en uiteindelijk ondrinkbaar.

6. Aroma en Bouquet

Het (primair) aroma is de geur van een jonge wijn: fruitig, bloemig, kruidig etc. Bouquet (secundair aroma) is de geur die vrijkomt bij rijpere wijnen. Als je wijn ruikt, dan ruik je eerst de primaire aroma’s. Na het walsen van de wijn ruik je de secundaire aroma’s ofwel bouquet.

7. Rijping van de wijn

Gemiddeld duurt het zo’n vier à vijf jaar voor de druiven goed genoeg zijn om er wijn van te maken. Daarnaast kan rode wijn alleen worden gemaakt van rode druiven en witte wijn van zowel rode als witte druiven.

8. Wijn is complexer dan bloed

Als je naar de samenstelling van wijn kijkt is dit complexer dan bloed, dit omdat de wijn veel organische chemische verbindingen in zich heeft.