Op de werkvloer

Bedrijfskleding: vrije keus of iedereen gelijk?

Veel aspecten dragen bij aan de uitstraling van een restaurant of café. Denk aan het interieur, het menu, het personeel en de prijs. Bij personeel kun je denken aan de manier van communiceren met de gast, maar ook het uiterlijk van de bediening speelt een rol in het beeld dat jij van het restaurant vormt.

Met het uiterlijk bedoel ik de keuze voor bedrijfskleding, maar ook bijvoorbeeld piercings en tatoeages. Bij het ene restaurant is dit namelijk absoluut niet toegestaan, terwijl anderen er weer niet veel om geven en juist vinden dat dit hun restaurant een eigen identiteit geeft.

Strak in pak

Bij een sjieker of gewoon meer geordend restaurant zie je vaak gebeuren dat het personeel bedrijfskleding draagt, de haren netjes vast heeft en sieraden thuisgelaten worden. Zichtbare tattoos zijn al helemaal not done. Het personeel wordt echt in het jasje van het restaurant gestoken en wordt zo op een zichtbare manier het visitekaartje van het restaurant. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook vaak wanneer een restaurant meerdere vestigingen heeft, zodat elke vestiging er hetzelfde uitziet en dezelfde uitstraling heeft.

Creabea

In de hippe burgertentjes van nu zie je juist vaak dat het personeel eigen kleding draagt en hierdoor een eigen stijl heeft. Een losse knot op de kop, een leuke outfit naar keuze en een mooie rozentattoo op de linkerarm. Dit zie je in dat soort zaakjes vaak voorbij komen. Zolang alles hygiënisch is en blijft, mag iedereen eruit zien zoals hij of zij wilt. Dit is een stukje persoonlijker en hierdoor wordt de identiteit en de uitstraling voor een deel bepaalt door de types die er werken.

Wat vinden jullie? Tattoos en neusringen toegestaan? Een stylish zelfgekozen outfit beter dan personeelskleding?