Fun & Facts

Asperges kun je ook verknallen!

Asperges blijven lastig om te bereiden. Verkeerd geschild? Gooi ze maar weg!

Wist je dat de Romeinen al gek waren op asperges? Of ze asperges aten met beenham, een eitje en krieltjes? Dat weet ik niet 😀 Na de val van het Romeinse rijk brachten 600 jaar later de Arabieren de asperges naar Spanje. Waarschijnlijk heeft ook Koningin Isabel van Spanje aan de asperges gezeten!   Via Frankrijk zijn daarna de asperges in Nederland terecht gekomen. Dat heeft dus wel bijna 2000 jaar geduurd, maar dan heb je ook wat!

Wat de meesten van ons denk ik niet weten is dat het oudste aspergeveld in Bergen op Zoom ligt en niet in Limburg. Wel levert Noord-Limburg sinds jaar en dag de meeste en misschien ook wel de beste asperges. Maar goed, je kunt ze ook in Groningen op het land vinden en misschien zijn die ook wel heel erg goed. De kwaliteit is erg belangrijk voor of we ze lekker vinden of niet. Want draden en taai vindt iedereen een ramp.

De laatste en misschien wel de belangrijkste factor voor de asperge, is degene die de asperges bereid. En dan voorál hoe de asperges worden geschild! Wij hoorden van iemand ergens uit de keuken dat de leerling kok alle asperges verkeerd had geschild. Alle asperges moesten van de chef kok worden weggegooid. Dat was een ramp. De gasten zouden niet lang meer op zich wachten, want die hadden gereserveerd. En die gasten willen om deze tijd…., precies, asperges!

Gelukkig bood de groenteboer in de buurt de oplossing door vijf kilo asperges te verkopen voor een zacht prijsje. Hij dacht gelukkig met de chef kok mee. Ik moet zeggen dat ik de asperges ook niet altijd even mals op mijn bord krijg. Of dat nu aan de kwaliteit van de asperge ligt of aan de kok, dat blijft de vraag. Persoonlijk vind ik de asperges het lekkerst in combinatie met de beenham, ei, gesmolten boter en krieltjes. Het verschil per restaurant is vind ik best wel groot. Niet iedereen kan -vind ik – asperges bereiden zoals het zou moeten.

Wie vindt dat hij of zij de lekkerste asperges kan bereiden? Laat het ons weten! Misschien komen we langs voor een verhaal ‘aan tafel bij’  en schrijven we een leuke review voor je die wekelijks op onze  website van WeareHoreca zijn te lezen.