Fun & Facts

Asperges in de winter!

Op onze horecawebsite plaatsen wij ook nieuwsberichten. Deze keer noemen we de asperges. Zoals wij bij wijn vooral denken aan zuidelijke landen en zon, zo denken we bij asperges vooral aan de provincie Limburg. Maar zoals je wijn ook in Nederland kunt verbouwen, kom je asperges tegen in steeds noordelijker gebieden. Zo ligt er in Blaricum een prachtig groot asperge veld waar jaarlijks een evenement omheen wordt georganiseerd. Die asperges zijn van prima kwaliteit.

Asperges in de winter!

De opening van het asperge seizoen in de 2e week van april. Maar dit jaar zijn de eerste asperges al gestoken en dat al op 15 maart! Dat is uitzonderlijk vroeg. Nog nooit eerder is de eerste melding van asperges steken zo vroeg geweest. Dit komt door de hoge temperaturen en de vele uren zonlicht dat het seizoen zo vroeg is begonnen.
Doordat de productie van asperges al is begonnen verwacht men dat de asperges dit jaar iets goedkoper zullen zijn dan vorig jaar. Normaal gesproken loopt de aspergetijd dan tot 24 juni. Maar het kan zijn dat door de vroege oogst de aspergetijd 2 weken eerder afloopt.

Asperges en evenementen!

Als het aspergeseizoen van start gaat word de asperge on de aandacht gebracht met allerlei evenementen. Zo zijn er aspergeverkiezingen: wie heeft de lekkerste asperge of  is het lekkerste aspergerestaurant. Of kookwedstrijden op scholen met het product asperge. Maar je hebt ook aspergediners, aspergeambassadeurs, aspergedagen, rondleidingen en  fiets en wandelroutes langs de aspergevelden door de prachtige natuur.  Daarnaast koop je dan bij een teler dagverse asperges.

Asperge menu

De asperge is een product waar veel mensen van smullen.  In dit geval is  hoe eerder gestoken hoe beter het is. Want des te eerder beginnen we met ons aspergemenu. De meest lekkere combinatie vind ik toch nog altijd de asperges met beenham, krieltjes, een heerlijke zachte botersaus met een Pinot Gris of Riesling. We zullen nog even moeten wachten tot de officiële opening in april, want alleen dan mogen de asperges gegeten worden!