Fun & Facts

Zwolse horeca mag sluitingstijd zelf bepalen!

Zwolse horeca mag sluitingstijd zelf bepalen zo heeft de gemeente Zwolle geregeld als proef.

ZWOLLE – Per 1 augustus mogen cafés, discotheken, snackbars en shoarmazaken in Zwolle zelf bepalen hoe laat ze dichtgaan. Het is een proef die een jaar duurt, zo heeft de gemeente vrijdag gemeld.

De gemeenteraad besloot dit voorjaar dat er zo’n pilot zou komen. De proef moet laten zien of het vrijgeven van de sluitingstijden bijdraagt aan een ,,bruisend en leefbaar” Zwolle.

Er zijn wel wat voorwaarden verbonden aan de vrije sluitingstijden. Cafés en disco’s mogen na 04.00 geen nieuwe klanten meer binnenlaten. Zijn ze na 03.00 open, dan moeten ze bij de deur een portier hebben. Cafetaria’s en shoarmatenten mogen na 04.00 nog wel nieuwe mensen binnenlaten, maar mogen dan geen alcohol meer verkopen.

We zijn benieuwd naar wat jullie in de horeca hiervan vinden. Zelf haalde ik laatst op zaterdagavond een ‘ shoarmaatje’ maar trof de deur al op een kiertje. Tot één uur ‘s nachts mocht, zo vertelde de eigenaar, de zaak nog open zijn. Voorheen was dat tot half drie ‘s nachts. Nieuwe regels van de gemeente..

Ik begrijp dat ik om half twee ‘s nachts niet een pannenkoekenboerderij vind die open is, maar een gemeente die van een shoarmatent eist dat ie om één uur ‘s nachts op zaterdagavond gesloten moet zijn, is maf.

Mij lijkt het persoonlijk een prima plan om dit type horecabedrijven vrij te laten wat betreft hun sluitingstijden. Ik denk dat andere gemeenten er goed aan doen dit voorbeeld te volgen. Mensen, vooral jongeren, zijn er sowieso ‘s nachts op straat. Vang ze dan ook op en laat ze niet slenteren door de straten op zoek naar eten. Natuurlijk kan het lastig zijn als jij als personeel werkt in de horeca. De werktijden worden langer en dat vindt niet iedereen even fijn.

Geef je mening wat jij ervan vindt. Is dit een goede ontwikkeling voor de horeca of niet?