Categorieloos (nog toe te wijzen)

Van de werkvloer: werken tijdens Pasen

Het was weer lekker druk op de werkvloer tijdens Pasen. Heeft iedereen weer het paasweekend overleefd? Jeetje wat was het bij ons een drukte van jewelste. Het leek er soms net op alsof er geen eind meer zou komen aan al die gasten.

Je kent het wel. Een tafel rekent af, ondertussen ben je de laatste spullen van die tafel aan het afruimen. Je denkt nog: even opschieten want zodra de gasten opstaan, gaan er weer nieuwe mensen plaats nemen. Ergens waar ik een hekel aan heb op zo’n drukke dag is achter de feiten aan te lopen. Je bedankt de gasten van de tafel en je haalt snel een doekje op; de tafel ziet er namelijk niet uit. Wanneer je terugkomt bij de tafel zitten er alweer nieuwe mensen. Voordat je de gasten kan begroeten hoor je alleen dit: “Wil je even een doekje over de tafel halen? Hij is erg vies!” Op dat moment heb ik soms de neiging om te zeggen: Wil je even rustig aan doen?!Jullie nemen direct plaats aan een vieze tafel. Je kon ook even naast de tafel wachten en vragen of je hier zo mag plaatsnemen.” Maar in plaats daarvan lach ik vriendelijk en zeg: “Ik was al onderweg met een doekje.” Je krijgt alleen een schaapachtig gelach terug.  “Mogen wij een menukaart zien?” Ik trek de menukaarten die ik al bij me had onder mijn arm vandaan. Zo, kijkt u eens. Ik was al helemaal voorbereid.

Vandaag is het even wat meer slikken dan normaal, denk ik dan maar. Er zijn vandaag ook weer super veel toeristen. Vooral Fransen en Italianen maken het je soms erg lastig door in de spits gewoon stug hun eigen taal te blijven praten en van jou maar verwachten dat je begrijpt wat ze bedoelen. “Meneer, we hebben een keuze gemaakt.” Kom je aan tafel. Dan stopt de wereld even voor mij. Want op dat moment kom jij erachter dat zij het nog helemaal niet weten. Dat hoor je heel lang van die ‘mantra’ geluiden. Vragende blikken, twijfels, twijfels, twijfels. “Weet u wat, ik geef jullie nog even, kom ik zo terug.” Vervolgens sprint je snel naar de nieuwe tafels. En dan, wanneer de deur achter de laatste gast gesloten wordt, smaakt je biertje extra lekker!