Business, Op de werkvloer

Vriendelijkheid kost je niks: 9 dankbare gasten

Er is veel te klagen over werken in de horeca, maar gastvrijheid probeer je zelf altijd voorop te blijven stellen. En wordt die gastvrijheid gewaardeerd door de gast én zelfs nog duidelijk geuit, dan krijg je zo’n voldoening. Want wat is er nou leuker dan je best doen en een gast met een tevreden gevoel de deur uit laten gaan..

Fijn als gasten op deze manier hun waardering laten zien:

1. Als ze graag de kok persoonlijk bedanken voor het heerlijke eten.. Als kok zie je niet altijd wat er zich afspeelt in de zaak, extra leuk om het dan eens zo te horen.

2. Dat ze even met hun stoel vooruitschuiven omdat ze al van ver zien dat jij met de hete borden achter hun langs moet.. Dat ze voor die tijd de hele boel verbouwd hebben en alle looppaden hebben doorkruist, is ze op dat moment vergeven.

3. Als ze je graag even helpen met het uitserveren van de glazen.. Oké die wordt inderdaad niet altijd gewaardeerd als de hele balans verdwijnt, maar ja. Aardig geprobeerd toch!

4. Als ze alvast alle borden voor je stapelen en je vieze servetjes aangeven als je aan het afruimen bent.. De stapeling is overigens niet altijd een succes. Waar jij van te voren al in gedachten alles op een bepaalde manier had gestapeld, is er nu geen lijn meer in te krijgen. Roeien met de riemen die je hebt..

5. Als een gast een leuke recensie achter laat op internet en vrienden/familie adviseert eens bij jullie te gaan eten..

6. Als ze graag mee praten over de wijn en de smaken.. “Ja, dit is een toppertje hoor. Want…” En vervolgens hoor je vriendelijk al zijn kennis over wijn aan. Dat hij er écht compleet naast zit met zijn omschrijving zeg je natuurlijk niet.

7. Als ze een vriendelijk praatje met je maken, je respectvol behandelen en leuke grapjes maken. Dat het hier en daar iets langer duurt door de drukte vinden ze ook geen enkel probleem.

8. Ook fijn als gasten direct weten wat ze willen bestellen.. En zo niet, dat ze dan begrijpen dat jij niet uren bij hun tafeltje kan wachten en vriendelijk zeggen dat je zo ook wel terug mag komen. Geen haast.

9. Als ze persoonlijk de horecaondernemer bedanken voor de gastvrijheid en een fijne fooi achter laten voor de bediening. Ja, dat is de kers op de taart. Die dankbaarheid; daar doe je het uiteindelijk toch voor!