Fun & Facts

Verhalen van de werkvloer: Een dag op het terras!

Hartje zomer, ergens in Noord Holland op het terras van het restaurant waar ik die dag aan het werk was.

Het was ontzettend heet en mensen kwamen af en aan. Waarom bestellen mensen koffie of warme chocolademelk als het 25C is?

Ik kon het me niet voorstellen, het zweet stond op mijn rug. Ik had een lange zwarte broek aan met zwarte gympen, een wit overhemd en een lange sloof waar ik altijd over struikelde als ik het opstapje op moest om bij de bar te kunnen komen.

Waarom bestellen mensen koffie of warme chocolademelk als het 25C is?

De hele dag ren je heen en weer, vragen aan alle kanten. Bier, wijn, frisdrank, bitterballen en heeft u ook een lunchkaart?

“Nou meid, jij zal het wel warm hebben” hoor je twintig keer op een dag terwijl de gasten een nipje nemen van hun ijskoude droge witte wijn of ice tea met bubbels en ijsklontjes, en vergeet het citroentje niet dat je heerlijk kunt pletten als de ice tea op is en de ijsklontjes gesmolten.

Geloof mij, op dat moment heb je moeite om zelf niet even een heerlijk koud wijntje voor jezelf in te schenken en bij de gasten aan te schuiven die daar gezellig zitten met hun geliefde, vrienden, zakenrelatie of familie.
“Maar dat kan vanavond ook, nu eerst het servies.”

De meneer van tafel 100 wil afrekenen, wenkt mij en geeft mij een grote glimlach: “Zit je op de hogere hotelschool jongedame?”, waarop ik lachend maar ontkennend antwoord geef en uitleg dat dit mijn bijbaan is en dat ik aan het studeren ben. Ik kreeg een compliment en bij de kassa zag ik dat ik ook nog eens een fijn extraatje had gekregen voor in de fooienpot.

These people make my day!

Daar doe je het tenslotte voor. Wat is er nou fijner dan mensen zien genieten in het zonnetje, en hen een fijne dag te kunnen bezorgen doordat, onder andere, jij plezier hebt in je werk (oké, als het zo warm is soms iets minder) en daar een compliment voor te krijgen. Hier is sprake van wederzijds respect en waardering. Waarschijnlijk komen deze gasten de volgende keer weer als het zonnetje schijnt, en zo niet, als het koud is binnen voor een kopje warme huisgemaakte erwtensoep met roggenbrood.

Ja, dat is waar we het voor doen.

In voor en tegenspoed.

Geschreven door: Layla Veerman