Op de werkvloer

Van de werkvloer: Waarom werken in de horeca zo leuk is

Werken in de horeca is vaak hard voor weinig, nooit chagrijnig. Hoorde laatst een gesprek tussen twee gasten waarvan ik een klein deel opving. “Snap jij dat Sandra? Dat je ervoor kiest na je 30e nog in de horeca te werken, of dat je überhaupt ooit in de horeca wilt werken?” Daar werd door de gesprekspartner op gereageerd met: “Nee, ik kan dat ook niet snappen. Je hebt dan toch helemaal geen toekomst perspectief?”

Vind het soms wel jammer dat sommige mensen het idee hebben dat in de horeca werken voor simpele, ongeschoolde, mensen is. Maar kan er inmiddels alleen maar om lachen en stap vrolijk op een nieuwe tafel af.

Als je in de horeca werkt krijg je veel voor je kiezen. Bij sommige gasten kun je gewoon niets goeds doen. Dan is het brood te donkerbruin, de koffie te slap en heb je niet op de kaart wat ze eigenlijk willen. De sport is dan dat ze alsnog met een lach de deur uitgaan. Maar bij sommige gasten denk je wel eens: ik ben jou liever kwijt, dan rijk.

Wat is zelf altijd heel leuk vind om te doen is te verrassen. Bij kinderen bijvoorbeeld extra chocola geven bij een gerecht waar niet standaard chocola bij zit. Of bij bepaalde desserts met cacaopoeder figuurtjes te maken. Of een keer tegen een vaste gast zeggen: “joh, je krijgt de koffie vandaag gewoon van mij. Gewoon omdat je altijd komt.”

Het is gewoon heel leuk om de horeca te werken. Als je een leuk team hebt dan merken je gasten ook dat de sfeer op de vloer gezellig en ontspannen is. Je merkt dan dat de gasten ook daarvan kunnen genieten. En dat is toch wel heel erg leuk. Dus laat die zeikerds maar zeiken, gelukkig dat zíj niet in de horeca werken!

Wil jij ook jouw bijzondere, grappige ervaring van de vloer of juist je trots delen met de lezers van WeareHoreca? Stuur dan jouw verhaal naar: info@wearehoreca.nl