Op de werkvloer

Van de werkvloer: lol bij het koffiezetapparaat

Horeca ervaring: verhalen uit de praktijk

Vandaag is het wel een heel erg benauwde dag. Misschien wel te warm om te werken. Het terras is heel rustig. Waar het normaal tijdens de lunch vol zit met gasten, vind je er nu drie tafels. Je maakt je niet druk want niemand doet dat met dit weer. De gasten die komen zijn lekker gezellig aanwezig en je hebt tijd om hier en daar praatjes te maken. Binnen is het lekker koel want de airco staat te draaien. En je andere collega’s? Die staan bij het koffiezetapparaat..

Als een groep jongeren die samenscholen op de hoek van een straat, staan je collega’s daar bij het apparaat. “ Yo heb je gehoord dat Sandra gisteren met Bart mee naar huis is gegaan?!” Nee, dat meen je niet!” “Ja echt…” “Ja mensen, gaan we nog even wat anders doen dan met ze alle pauze houden bij het koffiezetapparaat?” Hoor ik achter me vandaan komen. Iedereen stuift weg. “Michael, hier is de schoonmaaklijst, ga jij daarmee aan de gang. Julia, jij let op het terras en….” De manager geeft iedereen een duidelijke taak. Ik mag bijna stoppen het is toch heel rustig. Moet even wachten op James. Hij is nu met pauze maar als hij klaar is kan ik stoppen. “ James, wel door eten he?! Dan kan ik zo stoppen” Ja, ja! Hoor ik van boven. “Ik ben boven even wat administratie doen” roept de manager. Ja, is goed! Wordt er geroepen.

Hebben jullie het geheugen van een goudvis? Waarom staat iedereen weer bij het koffiezetapparaat?

Ik loop even wat drankjes naar een tweetal tafels op het terras. Ik kom binnen en ik zie dat de vergadering bij het koffiezetapparaat weer hervat is. “Nee maar echt! We gingen gisteren naar huis en Sandra… OMG, Philly, heb je gehoord dat…” De telefoon gaat. Restaurant Vlieger met Karin: “Hebben jullie het geheugen van een goudvis? Waarom staat iedereen weer bij het koffiezetapparaat?” Karin kijkt ons met een dringende blik aan. En aan haar antwoorden begrepen wij dat het de manager is die ons op de camera in de gaten houdt. Iedereen stuift van het koffiezetapparaat weg alsof ze van iets ergs schrikken. Dan komt Sandra binnen gelopen, fooi ophalen. Iedereen begint te lachen. “En?! Was het laat geworden bij Bart? Of juist vroeg?” Sandra gaat bij het koffiezetapparaat staan. Maar niemand durft er echt bij te gaan staan. Snel voorbij lopen en wat toeroepen. Want het koffiezetapparaat is geen hangplek.