Op de werkvloer

Van de werkvloer: is horeca écht topsport?

Je hoort het zo vaak mensen zeggen: “in de horeca werken is topsport!” Sommige mensen denken misschien: “ja,ja dat zal wel. Een beetje rondlopen met dienbladen betekent niet gelijk dat het topsport is.” Andere mensen kunnen dit juist beamen. Ik was er eigenlijk wel benieuwd naar of het inderdaad zo is. Is horeca topsport?

Zelf werk ik in een grote horecazaak. Ik leg best wat afstanden af en moet ook vaak trap op, trap af, lopen. En op een drukke zaterdag wanneer je eindelijk hoort dat je mag stoppen, denk je wel bij je zelf ‘pfff, wat was dit een pittige dag.’ Je voelt je benen tintelen en je ziet dat je andere collega’s er ook niet heel actief meer uit zien. Het was een dag van afzien. Ik besloot om de proef op de som te nemen. Hoeveel kilometer loop ik nu op een drukke zaterdag en hoeveel gemiddeld doordeweeks.

Ik heb een week lang met een stappenteller om mijn pols gelopen, een die ook de verbrande calorieën telt en het aantal gelopen kilometers. Ik kwam tot de volgende resultaten: op de zaterdagen zet ik ruim 16.000 stappen wat staat voor circa 10.5 kilometer. Ik verbrand daarbij ruim 1300 calorieën. Doordeweeks, gemiddeld genomen, zet ik ruim 12.000 stappen per dag en daarmee loop ik ruim 8,5 kilometer. Gemiddeld verbrand ik doordeweeks tussen de 1100 en 1300 calorieën. Ik moet hier nogmaals bij zeggen dat de horecazaak waarin ik werk vrij groot is. Ongeveer 100 – 150 couverts. Ik denk dat je kan zeggen dat horeca inderdaad een topsport is. Ga maar zes of meer dagen achter elkaar werken, dan heb je een super “workout” gehad.

Hoe is het bij jullie? Ben benieuwd naar jullie stappen en kilometers.