Op de werkvloer

Van de werkvloer: Het horeca kinderspeelparadijs

Het is zondag, een typische gezinsdag waarbij de kinderwagens een compleet woonwagenpark vormen in de zaak en de koters zich laten gaan in wangedrag; van het schoonmaken van de vloer met de gedragen kledingstukken tot het verstoppen op plaatsen waar zelfs de bediening niet mag komen. De muziek vervaagd bij de hoge tonen die de kinderkeeltjes verlaten en de flesjes worden met een lieflijke lach aangereikt aan de bediening met de vraag: “Mag dit even opgewarmd worden?”.

Soms zie je de ouders een wanhopige poging doen het ouderlijk gezag te doen gelden maar zonder resultaat. Nog mooier om te zien is dat de ouders heerlijk genieten van hun moment samen en hun koters zich in een luxe vorm van het welbekende “ballorig” wanen waarbij de bediening uiteraard de toezichthouder is. Tekeningen aanreiken is in de meeste gevallen niet meer voldoende. iPad’s zijn toch wel de nieuwe zoethouders voor het verse nageslacht. Soms heb je bijna het idee dat het ouderlijkgezag zich even aan haar verplichting ontdoet puur uit eigen belang. Hoe meer energie er bij de kleine generatie nu uit is, hoe rustiger het straks thuis wordt. Het hele gezin zal straks voldaan, en de kleinste van het gezin uitgeput, naar huis gaan waar aldaar het ouderlijkgezag zich verder kan gaan focussen op de laatste paar uur van hun weekend in rust.

Gelukkig bestaan er jonge adelborsten die zich al ontwikkeld hebben tot onafhankelijke subjecten van de maatschappij en op zeer correcte manier aangeven wat ze willen: “Geef mij een mes”, “Waarom heb ik geen rietje?”, “Ik wil chocomel”, zomaar een paar statements van deze jonge lieden. Waar wij vroeger de welbekende zin hoorden ”Met twee woorden spreken!” is het deze nieuwe generatie eigen geworden om de zinnen kort maar krachtig te maken.

Natuurlijk verzoek je het ouderlijk gezag vriendelijk of ze toch een oogje in het zeil willen houden omdat andere gasten er last van hebben en de bediening zowat struikelt over de rennende kindervoetjes. Maar goed, het schijnt toch niet altijd zo makkelijk te zijn.

Gelukkig is bovenstaand van toepassing op een niet al te groot deel van de gasten die de horeca bezoeken. Kinderen zijn hartstikke leuk en welkom, maar ouders, iedereen wil graag genieten van hun moment aan tafel zoals jullie dat ook willen.