Fun & Facts

Vaktaal in de horeca

Als gast kan het je soms opvallen dat het personeel allerlei termen naar elkaar roept. Of misschien staan er termen op een menukaart waarbij jij jezelf afvraagt wat het eigenlijk betekent. We hebben een aantal vaktermen voor jullie onder elkaar gezet.

We starten met de meest makkelijke:

1. Horeca.. de afkorting voor Ho (hotel) Re (restaurant) Ca (café)

2. Infusion.. een aftreksel van thee en kruiden

3. Routing.. de efficiënte route welke bediening loopt voor optimale bediening

4. Side plate.. een apart bordje op tafel met bijvoorbeeld brood voor bij de salade

5. Couvert.. hetgeen wat wordt opgedekt voor een gast

6. Counter.. een bar waaraan men kan eten. Een bar waar ook de kassa kan staan om af te rekenen

7. Mise en place.. alle werkzaamheden ter voorbereiding voor het maken van het eten voor de gasten.

8. Arrivee.. er zijn nieuwe gasten binnen gekomen

9. Debarrasseren.. het afruimen van een tafel

10. Achter!.. bediening geeft aan elkaar door dat ze achterlangs passeren of eraan komen met een vol dienblad.

Zijn er nog termen die jullie gebruiken die niet vaak gehoord worden? Vul het rijtje maar aan.