Fun & Facts

Tips voor een succesvolle baan in de horeca

De zomer staat voor de deur. Je wil graag een centje bij verdienen. En dat het liefst in de horeca, maar niet iedereen is geschikt voor de horeca. Daarom hebben wij een aantal tips op rij gezet voor je. Een kleine duw in de rug naar, misschien wel, je eerste keer werken in de horeca.

Tip 1: Blijf altijd vriendelijk, beleefd en attent

Tevreden gasten: daar draait het allemaal om in de horeca. En dat betekent dat je vanaf de eerste dag de lat hoog moet leggen voor jezelf.  Laat de gasten niet merken wat je werkelijk denkt of voelt als je aan het bedienen bent. Blijf altijd vriendelijk,  beleefd en attent. Verlies je geduld niet. Reageer rustig en beheerst, ook als je je enorm ergert aan een bepaalde bezoeker.

Tip 2: Zorg voor een snelle bediening

Zorg ervoor dat je snel en efficiënt kunt werken in de horeca. Je hebt natuurlijk niet alles in de hand, maar voor een groot deel kun je de werkwijze wel sturen. Als je accuraat en snel bedient, bijvoorbeeld op een terras of in een restaurant, volgen er al snel nieuwe bestellingen. Dat zorgt voor extra omzet, iets waar je baas heel blij van wordt. En in veel gevallen levert het jou ook een goede fooi op.

Tip 3: Bestudeer de kaart goed

Bestudeer de menukaart goed voordat je aan je baan in de horeca begint. Als je weet wat er op de kaart staat, kun je  sneller reageren op vragen,  beter adviseren  en dus  efficiënter werken.  Door op de hoogte te zijn van de kaart, toon je vakkundigheid. En dat geldt niet alleen voor de menukaart, probeer ook wat te weten over de verschillende wijnen die worden geschonken.

Tip 4: Let op de details

Als je voor een baan in de horeca hebt gekozen, is het iedere dag rennen en vliegen. Vooral in het begin. En zeker dan is het een behoorlijke opgave om ook op de details te blijven letten.

Tip 5: Laat zien dat je nieuwe gasten hebt opgemerkt

In de horeca ben je dienstverlenend bezig.  Het is belangrijk om de gasten het gevoel te geven dat ze welkom zijn. Dat ze gezien worden. Letterlijk. Begroet daarom altijd de nieuwe gasten.

Tip 6: Geef niet te snel op, houd vol!

Houd je oren en ogen goed open. Blijf constant alert. Ook als het even rustig is, niet inzakken. Werken in de horeca is topsport.  Zeker in het begin is het zowel lichamelijk als geestelijk heel vermoeiend.  Maar dat went.  Als het goed is, worden klantvriendelijkheid en gastvrijheid je tweede natuur.

En tot slot, tip 7: Laat gasten snel kunnen afrekenen

Gasten die een leuke avond bij je hebben gehad en lekker hebben gegeten of gedronken, willen op een gegeven moment weer verder. Als ze dan heel lang moeten wachten op de rekening, wordt dat ervaren als een afknapper. Dus laat je gasten niet wachten. Als ze hebben aangegeven te willen betalen, handel dat dan snel af.

Hebben jullie nog goede tips?