Business, Op de werkvloer

Soms overweeg je te stoppen: 7 punten die wel eens door je hoofd gaan.

Horeca wordt door mensen die er geen ervaring in hebben, vaak onderschat. Het is ‘maar simpel werk’. Niks is minder waar, want naast dat het fysiek zwaar is, gastvrijheid kunde vraagt en je kennis van producten moet hebben, is het ook nog eens mentaal zwaar. Je moet er veel voor opgeven en altijd maar vriendelijk blijven. Na al die maanden/jaren heb je wel een muurtje gebouwd, maar heeel soms overweeg je stiekem om toch te stoppen. In Aziatische landen is zelfs al een tekort aan medewerkers, omdat niemand in de horeca wil werken.  Deze redenen zouden wel eens door je hoofd kunnen gaan:

1. Soms heb je dagen dat alles tegenzit; niets loopt lekker en gasten klagen en eisen alleen maar. Dit zijn de dagen dat je soms overweegt te stoppen.

2. En bij die klagende gasten is nog wel het ergste dat je alles maar over je heen moet laten komen. Tegenspraak wordt niet gewaardeerd en je geïrriteerde gezicht moet je ook verbergen. Niet altijd even makkelijk..

3. Als ondernemer zit je aan zoveel regeltjes en kosten vast. Altijd maar weer goed opletten wat je doet én hoe je het doet, voor je weer een extra ‘boete’ aan je laars hebt. Niks is meer vanzelfsprekend.

4. Elke dag verricht je dezelfde handelingen, herhaal je dezelfde woorden wel honderd keer: alstublieft, dank u wel, kan ik uw bestelling opnemen? , wilt u nog wat drinken?

5. Al jaren leef je voor je vak, maar het blijft altijd vervelend dat je moet werken op feestdagen en op de dagen dat anderen vrij zijn. Om dan op die dagen ook nog geconfronteerd te worden met blije gezinnetjes aan tafel, terwijl jij niets liever zou willen dan samen zijn met dierbaren. Je passie en wil moet groot zijn om dat jaren te kunnen overbruggen, want makkelijk is het echt niet altijd!

6. Geen cao en begin juli gaat ook nog de Wet Werk & Zekerheid definitief in. Aan de ene kant om personeel zeker te stellen van contract, maar nu mag je eerst vrezen voor je baan.

7. Nooit zeker van je werktijden, is het plotseling druk dan kun je je collega’s niet zomaar in de steek laten. Anderzijds kan je ook wel eens op tijd naar huis, als het wel rustig is.

Wat zou voor jou een reden zijn om te stoppen met je werk in de horeca? En wat zou de reden zijn om dat juist niet te doen?