Tips & trucjes

Maak je eigen ijsjes: 5 lekkere recepten

Met dit hete weer heb je eigenlijk alleen maar behoefte aan verkoeling. En wat is er nou lekkerder dan die verkoeling krijgen met een koud biertje of lekker ijsje. En nog leuker, je kunt het zelfs je gasten aanbieden op het terras. Het is overigens wel handig ijsvormpjes te hebben of een grote bak.

We hebben een zeer kleine selectie lekkere maak-het-zelf ijsjes op rij gezet:

Mojito ijsje

mojito ijs

Recept

500 ml water
1 eiwit
250 gram suiker
6 limoenen
Evt. munt en rum naar smaak

Voeg de water en suiker samen en laat het zachtjes koken. Daarna afkoelen. Pers de limoenen en schaaf wat schil en voeg dit samen toe aan het suikermengsel. Klop het eiwit tot schuim en voeg dit bij de rest. Het eiwit moet volledig worden opgenomen in het mengsel. Om het extra lekker te maken voeg je wat munt en rum toe aan het limoensap.

Doe je het in een grote bak dan drie uur in de vriezer en daarna even roeren en weer drie uur laten koelen.

Vers aardbeien ijsje

aardbeienijs

Recept

250 gram aardbeien
150 ml water
5 el poedersuiker
1 el citroensap

Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Stop alle ingrediënten in de blender en schenk het daarna over in de ijsvormpjes. En tadaaaa na 5 uur heb je een heerlijk waterijsje.

Eventueel kun je de aardbeien ook vervangen door andere soorten fruit, of juist een mix van fruitsoorten.

Cheesecake ijs (zonder ijsmachine!)

cheesecake ijs

Recept voor 6-8 personen

400 gram roomkaas
1 blikje gecondenseerde melk
250 ml slagroom
100 gram fruit (aardbeien, rood fruit – kies je eigen smaak)

Dit recept komt van ‘Uit Pauline’s Keuken‘ en mag echt niet missen. Het is zo lekker! Begin met de roomkaas zacht te kloppen in een keukenmachine. Daarna voeg je de gecondenseerde melk en slagroom toe en dit klop je tot een egaal mengsel. Giet het mengsel over in een bak.

Pureer het fruit en voeg een eetlepel suiker toe. Daarna kun je met een mes het mengsel mooi verdelen over de bak. Zet de bak afgedekt in de vriezer en na 6 uur heb je heerlijk ijs!

Kokos-ananasijsjes

ananasijs

Recept

1 bakje verse ananas of 1 blik ananasringen
1 banaan
1 blikje kokosmelk
Halve tl vanille-extract

Stop alle ingrediënten in de blender (ook het losse sap van de ananas). Mix tot een glad mengsel en schenk over in de ijsvormpjes. Na een half uur diepvries kun je de stokjes in de ijsjes doen. Daarna laten vriezen tot ze klaar zijn.

Bierijs (met ijsmachine)

bierijs

Recept

4 eidooiers
100 gram fijne kristalsuiker
400 ml melk
500 ml bier (liefst een speciaal biertje)
30 gram kristalsuiker

Klop de eidooiers en 100 gram fijne kristalsuiker tot een witte massa. Breng daarna de melk aan de kook en voeg het witte mengsel toe. Plaats dit op een zacht vuurtje en roer net zolang het een gebonden geheel is.

Verwarm het bier en voeg de 30 gram suiker toe. Laat dit lichtjes inkoken en voeg toe aan de rest van het mengsel en laat het daarna afkoelen. Draai het daarna tot ijs in de ijsmachine (zie eigen gebruiksaanwijzing).