Fun & Facts

Is fooi geven uit de tijd?

Geef jij fooi in het restaurant?

View Results

Laden ... Laden ...

Is fooi geven uit de tijd of is het heel gewoon om dat wel te doen.

De laatste tijd is het me een paar keer overkomen dat ik met verschillende vriendinnen ergens wat had gedronken of gegeten (mét bediening, dus niet zelf aan de bar halen), en dat die ander zei: “Ik betaal deze keer wel, doe jij maar een volgende keer.”
Hartstikke lief. Maar het viel me dan op dat die mensen telkens geen fooi gaven. Soms legde ik dan stiekem nog wat kleingeld op het tafeltje of bij de kassa. Want ik schaam me anders een beetje, zomaar zonder fooi weglopen terwijl we prima bediening hadden gehad.

Is dat nu overdreven, of achterhaald?

Zelf geef ik geen fooi als ik drank zelf moet halen bij een bar. Maar verder geef ik vrijwel altijd fooi als ik bediening aan tafel heb en als die gewoon vriendelijk was en de drankprijzen niet absurd zijn. Ongeveer 5% of soms 10%, ligt ook aan het bedrag.

Maar omdat ik nu zoveel verschillende mensen om me heen geen fooi zie geven, vraag ik me af of fooi geven uit de tijd is. Ik weet dat de salarissen in NL op zich prima zijn ook zonder fooi. Maar zelf voel ik me altijd nog wel soort van ‘sociaal verplicht’. Misschien alleen maar om aardig gevonden te worden.

In Amerika is het zelfs ‘not done’ om geen fooi te geven. Dat geldt voor veel meer landen. Bijvoorbeeld in Spanje is het geen must maar ze moeten het daar wel echt van de fooi hebben gezien de slechtere salarissen.

Laat ons weten wat JIJ vindt en stem!