Interviews

Horecazaak in de spotlight: Restaurant ‘t Weck

Vandaag zijn wij in Amersfoort bij ´t Weck. Een mooi restaurant in een oud monumentaal pand. Wanneer je binnenkomt ademt het interieur sfeer uit. Mooi opgedekte tafels en een warm ontvangst door de gastheer en gastvrouw Mischa en Ilse. De borden met eten zijn een lust voor het oog. Presentatie en zorg voor eten en drinken komen hier sterk naar voren. Mischa en Ilse zijn een ondernemerskoppel welke ´t Weck eind vorig jaar in oktober zijn begonnen. Twee ondernemers die de liefde voor horeca delen en uitdelen. Het enthousiasme voor het vak en hun zaak wordt al direct duidelijk wanneer we beginnen met de eerste vraag.

Mischa en Ilse, leuk jullie te ontmoeten:

Hoe zijn jullie in de Horeca terecht gekomen?

Mischa: Ik kom uit Groningen. Ik ben daar ooit achter de bar begonnen. Dit vond ik erg leuk en ben vervolgens in de bediening terecht gekomen. Ik heb de Hotelschool gedaan en daarvoor moest ik stage lopen in Utrecht bij een Party/ congrescentrum. Omdat ik toch meer het restaurant in wilde heb ik daarna bij verschillende zaken gewerkt. Daar heb ik Ilse ook ontmoet.

Ilse: Ik kom zelf uit Zuid-Limburg, ooit ben ik een restaurant gaan werken. Uiteindelijk naar Utrecht verhuisd en daar ben ik Mischa tegen gekomen. We hebben alle twee grote liefde en passie voor de horeca. Wij hebben eerst nog een tijd samengewerkt, Mischa heeft daarna een tijd, twee jaar, nog iets anders gedaan. In die tijd kriebelde het bij hem om iets voor zichzelf te beginnen. In die periode hebben wij de plannen uitgewerkt. Nu bestaat ´t Weck sinds eind oktober van vorig jaar. In november vorig jaar hebben we een opening gehad. We hebben een aantal weken voor de officiële opening proefgedraaid. Momenteel hebben wij personeelsleden in dienst. Mischa en ik zijn de gastheer en gastvrouw. Het is een kleine groep personeel wat wij hebben.

Waarvoor komen gasten bij ´t Weck?

De gasten komen bij ons voor een gezellig avondje uit. Wij hebben heerlijk eten met daarbij bijpassende wijnen. We hebben ons eten en de wijnen helemaal op elkaar afgestemd. Onze keuken serveert Frans/internationale gerechten. Wij hebben een 3 gangen keuze menu of een 4 en 5 gangen verrassingsmenu ook wel de ‘Chef surprise’. Daarnaast horen wij vaak van de gasten dat wij een enthousiast team zijn en dat steekt de gasten aan.

Wat zijn jullie kwaliteiten als eigenaren?

Wij denken mede door het kleine team, wij doen namelijk alles samen, lopen de processen heel goed. Iedereen heeft echt hart voor de zaak. Zoals wij eerder aangaven, zijn wij de gastvrouw en gastheer. Wij staan altijd op de vloer en kunnen daardoor de goede service hoog houden. De keuken en de bediening werken heel goed samen wat ook erg belangrijk is. Het is een jong team en wij als ‘koppel’ zijn ook jong en de gasten weten dit en hebben dit al vaak aan ons aangegeven dat wij het zo leuk doen. Dat is altijd erg fijn om te horen van je gasten.

Wat maakt volgens jullie een horecazaak succesvol?

Het totaalplaatje en de formule moet kloppen. De gasten verwachten nu meer dan vroeger. Tegenwoordig is men veel bekender met het eten dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden door alle kookprogramma’s die op tv te zien zijn. Daarnaast merk je dat men veel meer last heeft van allergieën dan vroeger daardoor is men ook veel kritischer. Daarnaast is het belangrijk dat een onderneming mee gaat met de tijd. Je ziet dat veel nieuwe zaken dit doen en dat de oudere zaken, die al lang bestaan, dit nu ook beginnen te doen.

Wat zouden jullie graag anders zien?

Dat de economie weer gaat aantrekken. Je ziet de afgelopen jaren dat er veel ‘Food Festivals’ worden georganiseerd. Dit is heel erg goed omdat de horeca meer een open huis wordt. Men krijgt bijvoorbeeld de kans om te weten hoe de branche in elkaar zit en hoe gerechten bereid worden en met welke ingrediënten. Deze festivals dragen een steentje bij aan de positieve ontwikkelingen in de horeca. Daarnaast mogen horecaondernemers wel wat meer met elkaar praten. Om elkaar te inspireren om zo sterker te worden.

Waar hebben jullie als horecaondernemers behoefte aan?

Wat meer transparantie vanuit de verschillende instanties zoals bijvoorbeeld de gemeente met betrekking tot vergunning aanvragen. Het is vaak onduidelijk wat ze precies van je willen weten en welke stukken je moet inleveren. Daarnaast duurt de aanvraag ook erg lang. Er worden wel wat bijeenkomsten georganiseerd waar je naartoe kan gaan, maar ik word daar niet echt wijzer van. Vooral voor starters, zoals wij, zijn er veel dingen nieuw en onduidelijk.

Zouden horecaondernemers meer met elkaar moeten netwerken?

In onze straat zijn er verschillende ondernemers die samenwerken om allerlei leuke evenementen te organiseren. Er liggen daar veel ideeën op tafel. Wij zijn nieuw in de straat dus wij moeten er onze weg nog vinden met de ondernemers. Wij hebben hiervoor altijd in Utrecht gewerkt. Daar hebben we nog veel contacten. Als wij in Utrecht zijn dan proberen we ook altijd even een aantal te bezoeken en dan hebben we het wel over hoe de zaken gaan en wat de knelpunten zijn.

Wat vind je van het netwerk iamhoreca?

Wij vergeten af en toe dat jullie er zijn. Op Facebook zie ik veel voorbij komen over iamhoreca. Wij vinden het wel een erg leuk initiatief en blijven de ontwikkelingen zeker volgen.

Mischa en Ilse bedankt voor het leuke en leerzame interview! Succes straks met het ´t Weck! Ik kom binnenkort zeker nog eens langs.