Interviews

Horecazaak in de spotlight: Het geheim van Edam

We zijn vandaag in Edam en interviewen gastheer Henk Koning, eigenaar van Restaurant Het Geheim van Edam. Het Geheim van Edam ligt in het gezellige centrum van Edam en nodigt uit door zijn prachtige ligging en klassieke sfeer. Hier vind je gezelligheid en een goed gevulde tafel en dit alles zonder menukaart! Je laat je als gast gewoon verrassen door Het Geheim van Edam.

Henk:

Hoe ben je in de Horeca gekomen?

Door een overbuurman. Hij had een Chinees restaurant. Ik ben daar toen in de afwas begonnen tot er werd gevraagd of ik ook eens achter de bar wilde staan en het eten wilde rondbrengen. In die tijd had de eigenaar niet de papieren om te ondernemen en de benodigde diploma’s heb ik toen behaald. Ik ben nu ruim 37 jaar werkzaam in de horeca.

Waarvoor komen gasten bij Het Geheim van Edam?

Door onderscheidend te zijn. Wij werken zonder menukaart. Wij zijn een van de weinige restaurants die zonder een menukaart werken. Hierdoor onderscheiden wij ons van andere horecazaken. Daarnaast leveren wij goede service en kwaliteit aan onze gasten. Personeel is ook zeer belangrijk. Goed personeel is goud waard.

Wat zijn jouw kwaliteiten als bedrijfsleider?

Tja, de juiste ondernemer verzamelt de juiste mensen om zich heen. Ik vraag advies aan andere ondernemers. Niet denken dat je het allemaal wel weet en kan. Ik wil juist leren van anderen en ik durf mensen te vragen. Voorbeeld; een vaste gast die ruim een jaar iedere week komt eten maar na een jaar zie je hem/haar niet meer. Op straat kom je hem/haar tegen, durf te vragen waarom je hem/haar niet meer ziet. Ik creëer zelf mysterie bezoeken uit mijn vriendenkring om zo erachter te komen wat verbeterd kan worden.

Wat maakt een horecazaak succesvol?

Je gasten. Zoals ik hiervoor aangaf, durf je gasten te vragen wat ze van je vinden. Durf je collega ondernemer hulp te vragen, je te laten inspireren.

Wat vind je goed gaan in de branche?

Misschien een gek antwoord, maar ik ben blij met de crisis die is geweest. Hiermee wordt het koren van het kaf gescheiden. Hierdoor spelen de mindere restaurants zichzelf buitenspel. De gasten zijn door de crisis kieskeurig geworden en denken goed na waar ze hun euro’s uit geven. Je ziet daardoor precies wie het vak snappen en wie niet.

Wat zou je graag anders zien?

Het salaris van leerlingen. In de horeca moet je een leerling een vol salaris uitbetalen. Vroeger kreeg je subsidie om je leerlingen te bekostigen, nu niet meer. Nu is er een potje met subsidie vanuit de overheid: wie het eerst komt, het eerst maalt. Ben je te laat, dan kan je alles uit eigen zak betalen. Ik zou hier graag wel verandering in willen zien. Geen enkele andere branche hoeft zijn leerlingen een vol salaris te betalen voor een stage.

Waar heb jij als horecaondernemer behoefte aan?

Dat de financiële wereld (banken enz.) ons eens serieus gaat nemen. Je krijgt als startende ondernemer, ook als bestaande ondernemers die extra financiering nodig hebben, moeilijk tot geen lening van de bank. Bij wijze van spreken worden direct de rolluiken naar beneden gegooid.

Heb je contacten met andere Horecaondernemers in de buurt?

Alleen maar. Niet zozeer met alleen de horecaondernemers in de buurt. Ik heb wel landelijk contact met ondernemers. Doormiddel van Twitter en andere social-media. Regelmatig vragen horecaondernemers mij om hulp. Ik help graag en waar ik kan.

Zouden horecaondernemers meer met elkaar moeten netwerken?

Jazeker, kom bij elkaar op bezoek en laat je door elkaar inspireren. Durf te ondernemen en te experimenteren. Durf elkaar tips en tricks te geven. Netwerken is zeker belangrijk.

Wat vind je van het netwerk iamhoreca?

Het staat nog in de kinderschoenen, afwachten tot het kind gaat leren lopen.

Henk, bedankt voor de gastvrijheid en het leuke en leerzame interview!

We wensen je het allerbeste met Het Geheim van Edam. We komen graag nog eens bij je terug!