Fun & Facts

De Hollandse Nieuwe is top!

De eerste nieuwe haring is top!

Dinsdagmiddag 14 juni is het eerste vaatje nieuwe haring op de visafslag van Scheveningen geveild voor een bedrag van maar liefst 90.000 Euro! De opbrengst gaat naar een goed doel, namelijk naar stichting Het Vergeten Kind. De opbrengst is bijna het dubbele van vorig jaar. Toen leverde het vaatje ‘ slechts’ 53.000 Euro op.

De nieuwe haring is volgens de deskundigen buitengewoon goed en van bijzonder kwaliteit. Vooral het vetpercentage is belangrijk. Dat schommelt nu tussen de 21- en 23%. Nederlanders eten zo’n 76 miljoen stuks haring per jaar! De Duitsers doen niet voor ons onder. Zij veroberen ruim 90 miljoen harinkjes per jaar. Niet eerlijk, zij zijn ook met meer dan bij ons 🙂

Traditioneel is op de eerste zaterdag na de veiling het Vlaggetjedag.

Vlaggetjesdag vindt dus plaats op zaterdag 18 juni en ook daar zal de komst van de Hollandse Nieuwe uitbundig worden gevierd, in de haven van Scheveningen.

Oorspronkelijk was Vlaggetjesdag de dag waarop vissersschepen met vlaggetjes versierd lagen in de haven om er vervolgens op uit te trekken om te jagen op de haring. Tegenwoordig zijn er andere visserijtechnieken, maar gelukkig is Vlaggetjesdag blijven bestaan! Een aantal dagen voorafgaand aan Vlaggetjesdag wordt dan het eerste vaatje nieuwe haring verkocht en de opbrengst, die in de loop der jaren gevarieerd heeft van € 18.000 tot aan € 95.000, gaat altijd naar een goed doel.

Op Vlaggetjesdag zelf zijn er veel activiteiten , die uiteenlopen van een nautische markt, de traditionele vlootschouw,  het Admiraalvaren tot een demonstratie van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, om je vervolgens te trakteren op een fantastische demonstratie in de Scheveningse binnenhaven. Daarnaast wordt er ook de kleintjes gedacht. Zo zijn er kinderactiviteiten als een poppenkast, oud-Hollandse kinderspelen, een voetbaltoernooi en er vinden allerlei muzikale optredens plaats.

De moeite waard om er dus heen te gaan of om je in één van de vele haringparty’s die er in het land worden georganiseerd te storten. Geniet van de nieuwe haring!