Business

Hoe belangrijk is een locatie voor het starten van een horecazaak?

Heb je iets op het oog? Is de locatie geschikt? Zie jij jezelf daar ondernemen?

Waar moet je zoal op letten? Hieronder een top 8!

1. De locatie moet een directe herkenning oproepen als horecalocatie.. tenzij je juist uniek wilt zijn en het risico durft te nemen. Zo worden er vaak genoeg bijzondere ruimten omgebouwd tot horecazaak.

2. Wat is de doelgroep in de regio? Wie wil je bedienen? Wil je juist een oudere doelgroep bereiken maar ben je geplaatst in een jonge omgeving met gezinnen, dan is de kans op gasten kleiner. Zet je een pannenkoekboerderij rond een woonwijk (niet een gebruikelijke plek) met veel gezinnen, dan kun je daar succes boeken.

3. Wat is het volume en hoe is de indeling van het pand.. Hoeveel gasten kun je ontvangen en hoe kun je de tafeltjes het beste plaatsen. Als je allerlei vervelende hoeken hebt, kun je zelfs tafels ‘mislopen’.

4. Kan de gast de locatie makkelijk bereiken? Niets vervelender dan een gast die een half uur heeft moeten zoeken naar je zaak. Of dat ze om die reden juist niet bij je komen. TIP! Vergeet daarbij de leveranciers niet.

5. Waar ligt de horecazaak? Op een afgelegen bedrijventerrein zal je waarschijnlijk minder gasten ontvangen, dan in een stad. Tenzij je natuurlijk een lunchzaakje start tussen alle grote bedrijven in.

6. Imago van de buurt (waar staat de buurt bekend om?).. in een middenstandswijk is het waarschijnlijk niet een geweldige zet om een high exclusive zaak op te zetten.

7. Veiligheid.. Je gasten willen zich veilig voelen in de buurt maar jij wil natuurlijk ook niet je goede weekendomzet kwijtraken door een roof.

8. Is er veel concurrentie? Horeca is er natuurlijk overal, maar als er 10 meter verder een tapaszaak zit, kun je je afvragen of dat een handige plek is voor jouw tapaszaak. Bovendien is het verstandig bij de gemeente te informeren over eventuele eisen m.b.t. de plek van een zaak.

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Laat je dan ook goed informeren bij diverse instanties naar eventuele plannen in de toekomst en wat de mogelijkheden zijn voor een verbouwing, terras of evenement. Kritisch zijn mag en je bij laten staan door een adviseur kan je ook goed op weg helpen!