Fun & Facts

“Fooi moet je verdienen” gaat niet altijd op..

In veel landen is het niet meer dan normaal om een fooi te geven voor de service. Het gaat hier veelal om functies die minder verdienen en waar fooi een aanvulling is op het salaris.

Fooi is dus normaal, maar het percentage en de vrijheid om fooi wel of niet te geven is per land verschillend.

Wel fooi

Europa

In landen als Nederland, Duitsland, Spanje, Portugal en België is het meest gebruikelijk de rekening naar boven af te ronden, gemiddeld 5-10 procent fooi. Door die berekening kan het voorkomen dat je zelfs maar 2 procent fooi krijgt.

Europese landen hebben over het algemeen niet vastomlijnde regels als het om fooi gaat. Zo rekent de één een bedrag inclusief, de ander verwacht standaard een percentage en in bijvoorbeeld Nederland betalen gasten soms ook geen fooi, alleen als men zeer tevreden is over de service en/of het eten.

Turkije

In Turkije geef je standaard een fooi rond de 10 procent van de rekening. Regel is wel dat je de fooi cash betaalt. Er is vaak geen fooienpot en het geld is voor de medewerker die de fooi in ontvangst neemt.

Amerika

Ga je naar Amerika, reken dan altijd een bedrag aan fooien mee in je budget. Wie dat niet doet komt, zeker met een strak budget, duurder uit dan verwacht. Amerika is wat dat betreft wel een uitzondering te noemen als het om fooi gaat. Fooi geven is verplicht en het is not done om weinig of helemaal niets aan fooi te geven. Daarnaast is de fooi functie en prestatie afhankelijk, gemiddeld betaal je sowieso een bedrag van 15-20 procent bovenop de rekening.

Bediening: Uitstekende service 20 procent en voor slechte service geef je 10 procent fooi.

Sommelier: de fooi is circa 15 procent van de wijnflesprijs.

Barkeeper: 50 dollarcent voor non-alcoholische drank, 1 dollar voor alcoholische drankjes.

Koffiebars: fooi is optioneel, er staat een fooienpot op de toonbank.

Afrika en het Midden-Oosten

Geen fooi geven is een belediging! Meestal gaat het in deze landen voornamelijk om all-inclusive hotels en daar doet men graag iets extra’s voor je. Denk aan de bijzondere handdoekcreaties op je bed. Geen fooi geven wordt je dan niet in dank afgenomen. Geef je echter veel meer fooi dan verwacht, dan kan je een soort voorrangsstatus krijgen; je krijgt altijd wat extra’s of je krijgt meer aandacht. Of je dat wil is de vraag, vaak wordt er dan ook bij elke service meer fooi van je verwacht.

Een groot percentage gasten voelt zich om bovengenoemde redenen vaak gedwongen elke keer fooi te geven, en dat schijnt een behoorlijke stempel op het ‘vrije’ vakantiegevoel te geven.

Voor hotels geldt over het algemeen in Europese landen dat je voor het kamermeisje en ander behulpzaam personeel zo’n 1 á 2 euro geeft per geleverde service.

Geen Fooi

In veel Aziatische landen en ook in Australië en Nieuw-Zeeland is het enerzijds niet gebruikelijk fooi te geven, anderzijds is men zo gewend aan het toerisme dat het op toeristische plekken wél verwacht wordt. Uitzondering is Japan, daar beschouwen ze het als een belediging als je fooi geeft.

Fooi verwerkt in rekening

In landen als Frankrijk, Engeland, Griekenland, Italië en Brazilië is er al een percentage van 10-15 procent meegenomen in de rekening. Als dit het geval is staat er altijd ‘Service Inclusief’ op de kaart. Staat dit er dus niet dan wordt er wel een fooi verwacht rond de 10 procent.

Er zijn wel een aantal uitzonderingen:

  • in veel van deze landen betaal je voor goede service een extra bedrag aan fooi van zo’n 5 procent.
  • in Engeland is het een belediging als je een barkeeper fooi geeft.
  • los van de fooi betaal je in Italië apart voor het brood en bestek. Staat er op de kaart ‘pane e coperto’ dan zal er gemiddeld een bedrag tot 2 euro p.p. bijkomen op de rekening.