Fun & Facts, Lazy Time

Fooi moet je wel verdienen

Fooi in de horeca dat hoort nu eenmaal zo. Maar zijn daar goede argumenten voor te vinden?

Lees hier een aantal reacties op wat jullie vonden van de stelling ‘ fooi is flauwekul ‘.

Welk argument vind jij het sterkste?

Willem; Wat een onzin. Het loon is gebaseerd op fooi. Het loon is namelijk ook een fooi.

Hazel; Fooi moet je verdienen, fooi moet je voor werken, maar een compliment of een bedankje voor de fijne avond die ik de gasten heb kunnen geven is voor mij al meer dan genoeg. Hopen dat die gasten weer terug zullen komen om door mij bediend te kunnen worden betekent dat de baas mijn salaris weer ( op tijd) kan betalen. Dat je vaak vind dat je te weinig verdiend kan ook zijn dat je je huid te goedkoop verkoopt. Ben je echt een toppertje en laat je zien dat je je vak goed verstaat, dan kan je best onderhandelen over je salaris. Maar dan moet je het wel waar maken

Jehannes; Gastvrijheid speelt in ander werk ook een grote rol. Waarom is het geven van een fooi daar zo ongebruikelijk en zou het in de horeca gewoon moeten zijn?

Yori; Iedereen vergeet de voorrij kosten die alle service bedrijven rekenen. Das ooo een soort van fooi 🤔🤔

Peter; Ik ben zelfstandig ondernemer in de installatie service 24/7 en doe ook evenementen als hobby ik vind een vriendelijk woord en een een blij gezicht te zien dat de klant tevreden is… En ja ik heb ook wel mijn klote dagen als je de troep van een ander moet opruimen. maar het is zo als het is anders had ik dit beroep niet moeten kiezen.

Chris; Fooi moet je wel verdienen vind ik, door snelle en vriendelijke/vrolijke service te bieden. Maar als u dan fooi geeft, geeft u dan gul haha. 10 cent vind ik eerder een belediging, geef dan niks…

Nathalie; Het salaris hier in België in de horeca ligt ontzettend hoog. Dat mensen in de Horeca dan ook slecht zouden verdienen is écht een opvatting a la 1900 (ook in NL is dat conform de norm al is het iets lager)
En fooi moet je verdienen! Glimlach, vriendelijkheid, gastvrijheid en vooral het gevoel van Welkom geven. Een goede keuken en prijs/kwaliteit verhouding helpt daarbij enorm.
En áls je dan fooi krijgt (ongeacht de hoogte van het bedrag of percentage van het te betalen bedrag) zeg dan gewoon ff normaal “wat vriendelijk van u, dank u wel”….!!!!! En NIET “o, ja” of niets🙈🙈🙈…. zoooo onbeleefd! Iedere service gerelateerd beroep zou fooi moeten verdienen. Ook die servicemonteur… al gaat dat bij mij dan in de vorm van koffie, frisje of lekker broodje…. het gaat om dankbaarheid en waardering tonen… dus niet eens!!

Thijs; Zonder fooi word de horeca minder aantrekkelijk om in te werken, met een basisloon van 9,69 per uur en lange zware dagen maakt de fooi een hoop goed. De fooi is iets wat gasten zelf in kunnen vullen niemand verplicht ze om wat te geven dus waarom dan afschaffen ?

Farida;oneens.. barpersoneel krijgt vaak minimum loon (als dat al, maar vaak ook niet en nog minder) en de fooi dient dan als aanvulling op het salaris, al is deze manier van tot standbrengen van loonvergoeding wettelijk verboden, maar voor jou 10 anderen. Vaak geen doorbetaald ziekteverlof en geen vakantiegeld. Blijven lachen en hard werken om klanten en bazen te plezieren voor geringe verdiensten. Dus JA..fooi zeker verdiend als iemand zijn kundigheid, vriendelijkheid en gastvrijheid toont 👍🏻
30 jaar ervaring dus weet waar ik het over heb.

Tony; Iedereen weet dat horeca niet betaald en als je er toch gaat werken dan is dat een keuze. Ik vind dat fooi niet vanzelfsprekend is maar dat het een gunst is. Wie goed doet, goed ontmoet. Met andere woorden, als ik netjes wordt behandeld en de details kloppen geef ik zeker fooi.
Ik kom zelf uit de horeca en weet waar ik over praat.

Jimmy; Hoe goed is de bediening tegenwoordig nog… De standaard hoe je een bord serveert… Als je glas leeg is moet je tegenwoordig de bediening roepen inplaats van dat ze bij je komen…. Ik weet wel dat de horeca erg verslechterd door te onervaren bediening maar vaak is er ook geen leidinggevende aanwezig die het aan kan sturen het is allang niet meer wat het vroeger was!!! Dus fooi uhhh word steeds minder verdient terwijl men het nog steeds verwacht of vanzelfsprekend vind..

Wat is jouw sterkste argument waarom fooi moet blijven?

Laat het ons en de andere collega’s in de horeca weten!

P.s. Met dank overigens ook aan de anderen, voor de reacties die jullie hebben geplaatst. We konden helaas niet alle berichten meenemen.