Fun & Facts

Deal or No Deal..

Consumenten hebben tegenwoordig online een behoorlijke keus aan horeca deals. Voor ieder is er wel wat wils; van Chinees eten tot Frans en van gratis 3-gangen menu tot korting op een 5-gangen menu. Veel gasten kijken vaak eerst online of er ergens een deal is en daarop maken ze een besluit waar te eten. Want waarom de volle prijs betalen als je buurgast in het restaurant de helft betaalt.

Voordelen:

 • Op rustige avonden toch je zaak vol krijgen.. Woensdagen rustig? Gooi er een deal in, misschien zelfs in het plaatselijke krantje en geef een korting weg op die avond.
 • Andere doelgroep bereiken die anders niet zo snel zou komen.. Wil je graag een wat oudere of juist jongere doelgroep, prima om daar met een deal op in te spelen en een nieuwe doelgroep aan te spreken.
 • Nieuwe gasten aan trekken.. Uiteindelijk doe je het daar natuurlijk voor. En hoop je dat de gast die alleen voor een goede prijs kwam ook terug komt omdat het eten en de gastvrijheid hem zo goed beviel.
 • Net open; kennis laten maken met de nieuwe zaak.. Als je net geopend bent kan een deal een goede manier zijn om je zaak onder de aandacht te krijgen. Innovatieve gasten die graag wat nieuws proberen zullen zeker op dat aanbod ingaan en laten vaak ook een leuke recensie achter. Mensen die minder snel iets nieuws durven te proberen, zullen na het lezen van goede ervaringen ook sneller overtuigd zijn.
 • Meer naamsbekendheid, alleen al omdat mensen bijvoorbeeld een kijkje op je site nemen.. Tijdens het scrollen op zoek naar een deal komen ze ook jouw horecazaak tegen. Misschien lezen ze wat, zoeken ze op je site maar besluiten toch voor iets anders te gaan. Geen weggegooide kans want de volgende keer zullen ze misschien wel voor jouw horecazaak kiezen of juist bij bezoek aan de stad je zaak tegenkomen en toch even binnenkijken omdat het er online leuk uit zag.
 • Je maakt wat winst door de deal die goed loopt.. Mocht het nu zo goed lopen met je deal en gasten ook graag nog wat extra’s uitgeven, dan kun je er financieel ook nog wat aan overhouden.

Nadelen:

 • Financieel hou je er weinig aan over.. Dergelijke sites vragen een minimale korting, meestal zelfs van 50%, en bovendien sta je een flink percentage af per verkoop (die ook niet mals is).
 • Gasten aantrekken die alleen maar goedkoop willen eten en nooit meer terug komen.. Helaas, maar waar. Sommigen willen alleen maar korting en zijn absoluut niet trouw aan het restaurant maar juist aan de prijs.
 • Menu’s aanpassen.. Om er enigszins nog op te verdienen wordt er vaak een aangepast menu opgesteld. Waarbij nog wat prijsopslag komt voor extra sausjes of bijzondere gerechten. In het begin een gepuzzel om het juiste menu samen te stellen.
 • Meer doen aan upselling; je moet het immers van de drank hebben.. Niet iedereen houdt ervan om gasten ‘drankjes door de strot te duwen’, een ander ziet het wel als een kans maar het is maar hoe je erin staat.
 • Upselling werkt niet, en gasten drinken nauwelijks iets.. het liefst vragen ze je nog om kraanwater, want ohhh wee als ze toch meer kwijt zijn dan ze tevoren berekend hadden.

Wegen de kosten en nadelen op tegen de voordelen? Wat vind jij?