Fun & Facts

De Hollandse Nieuwe is er weer: 7 weetjes over de haring

De Hollande Nieuwe is sinds een week weer in ons land verkrijgbaar. Iets later dan verwacht, maar dan heb je ook wat! We hebben wat leuke weetjes verzameld over de haring. Als échte haringliefhebber herken je er vast wel een aantal.

1. Hollandse Nieuwe: deze naam moet je verdienen
Een haring mag alleen zo genoemd worden als hij bestaat uit minstens 16 procent vet en gekaakt, gezouten en gefileerd is op Hollandse wijze.

2. Haring komt niet allemaal uit Nederland
De naam Hollandse Nieuwe kan de indruk geven dat de haring uit Nederland afkomstig is. Niets is minder waar, het overgrote deel wordt gevangen in Scandinavië. Er zijn slechts twee schepen in Nederland actief in Scheveningen. In 1977 werd de Noordzee gesloten voor haringvisserij en daarmee werd Nederland gedwongen in andere landen te vangen.

3. Haring eet je alleen in het haringseizoen
Dat is voor ons vanaf juni en de haring is dan lekker vers. Door de zon groeit de plankton in zee. In Scandinavië is dat vooral in de periode van mei tot juli. De haring eet zich dan lekker vet en wordt daarna gevangen en overgebracht naar Nederland.

4. Zuur en zout de goede combi
De haring wordt gezouten om hem langer te kunnen bewaren. Om dat zout te verhullen worden er uitjes toegevoegd en vaak ook een zuur tintje; de augurk.

5. De haring kan wel 8 tot 10 jaar oud worden
Als ze de kans krijgen natuurlijk. Na ongeveer twee tot drie jaar is de haring volwassen en ongeveer 20 cm lang.

6. Maatjes zijn maagden
Je zou bij de naam maatjesharing kunnen denken aan het feit dat de haring alleen in scholen van duizenden leeft, maar deze naam is afgeleid van het woord maagdenharing. Kort gezegd is de haring in het seizoen nog niet gepaaid en nog vrij van hom en kuit.

7. Haring is super gezond
Nu is een vers ‘niet gekweekt’ visje altijd gezond, en zo zit ook de haring boordevol goede eiwitten en onverzadigde vetten. Het is bewezen dat dit goed is voor spieren en organen en om hart- en vaatziekten tegen te gaan.

Hoe eet jij je haring het liefst: traditioneel met hand aan de staart, op een broodje of toch liever in stukjes?

Beeld