Fun & Facts

Conflict met bierbrouwer kost ondernemer zijn zaak

Het in Amersfoort en omgeving zeer bekende café De Karseboom wordt woensdag ontruimd vanwege een financieel conflict met bierbrouwer AB Inbev.

Café De Karseboom is al tientallen jaren een populaire locatie voor jongeren tussen de 16-18 jaar. Velen hebben er in hun vroegere jeugd een goede tijd beleefd en men is dan ook verbijsterd over het besluit. Anderzijds staan geïnteresseerden voor het pand al in de rij.

Volgens pandeigenaar en brouwerij AB Inbev is er sprake van een huurachterstand. En de rechter heeft Inbev gisteren in gelijk gesteld. Hoger beroep wordt niet afgewacht en Kruip, eigenaar van De Karseboom, moet met lede ogen aanzien hoe zijn zaak wordt geruïneerd. Volgens Kuiper is het besluit onterecht omdat hij op een andere post juist een enorm overschot heeft.

Het conflict begon in 2012 toen pandeigenaar AB Inbev niet mee wilde betalen aan een verbouwing van het pand. Ze dwongen Kuiper daarna om de bestellingen vooraf te betalen. Dat werd netjes gedaan, en om gezeur te voorkomen betaalde Kuiper zelfs meer. Daardoor is er nu een overschot van circa 46.000 euro dat Kuiper tegoed heeft van de bierbrouwer.

Volgens AB Inbev loopt er al jaren een discussie over achterstanden en hebben ze besloten de samenwerking te beëindigen omdat het vertrouwen is geschaad.

Een conflict waar veel speelt en waar veel over te discussiëren valt. Volgens KHN blijkt maar weer dat bier een keiharde business is en dat de pand gebonden ondernemers de dupe zijn wanneer er sprake is van een verstoorde relatie.