Blogs

Boedapest, the place to be!?

Klik hier om meer te weten over Jalou!

Voor mijn eerste blog lijkt het me leuk om wat te vertellen over de ervaringen die ik heb opgedaan tijdens het half jaar dat ik in Boedapest heb gestudeerd. Nouja, gestudeerd, gestudeerd.. Vooral vrij veel gechilld uiteraard. Maar goed, daar is natuurlijk wel van alles over te vertellen en ook zeker op het gebied van horeca.

 Maar juist op dit gebied had ik vrij weinig verwachtingen. Ik wist dat Boedapest een mooie stad was met veel jonge mensen en dat het erg goedkoop was, maar ik had me voorbereid op redelijk traditionele en sfeerloze restaurants waar je niet dood gevonden wil worden. Met dit beeld vertrok ik naar Boedapest. Drie keer raden: ik had me enorm vergist! Het aantal leuke restaurantjes in de hoofdstad van Hongarije is enorm. Ik had verwacht onverzorgde, kille restaurants tegen te komen met alleen goulash op het menu, maar het tegendeel bewijst! Boedapest heeft juist een groot aanbod aan schattige, sfeervolle, biologische restaurants met prijzen waar jullie om zouden lachen. En heus niet alleen met een traditionele hamburger op het menu. Ook zalm-risotto en met geitenkaas gevulde paprika’s kwamen de revue gepasseerd. Daarnaast was ook het interieur bij de meesten erg van nu. Peertjes als lampen, veel combinaties van oude en nieuwe materialen, krijtborden etc.

Boedapest heeft juist een groot aanbod aan schattige, sfeervolle, biologische restaurants met prijzen waar jullie om zouden lachen.

 Wat ook een leuke bijkomstigheid is, is dat je in ongeveer elke bar en restaurant zelfgemaakte limonade krijgt. En nee, geen bodempje siroop met wat water, maar heel veel verse stukken fruit en sap, met spuitwater. Heerlijk lekker en fresh! Zeker een aanrader. En dit geldt ook voor home made ice tea. Dus ga je altijd maar voor een cola? Pick a blue berry and lemon lemonade!

Maar in Boedapest kunnen ze nooit genoeg mensen hebben. Voor elke taak is een apart persoon aangewezen.

 Wat erg merkwaardig was? Laat ik het eens hebben over de manier van werken. Hiermee doel ik op de effectiviteit en de efficiëntie van de inzet van personeel in de Hongaarse cultuur. Voor de meesten onder ons die in de horeca werken weten wel wanneer je genoeg personeel in hebt gezet en wanneer te weinig. Wanneer er te veel mensen op de vloer staan vergeleken met de drukte en je elkaar in de weg loopt, dan stuur je iemand naar huis. Wanneer de drukte beyond ‘lekker bezig zijn’ gaat en je het overzicht verliest en alles in de soep loopt, probeer je iemand bij te laten springen. Dit is een beetje zoals wij het gewend zijn in ieder geval in Nederland en in de meeste landen om ons heen. Maar in Boedapest kunnen ze nooit genoeg mensen hebben. Voor elke taak is een apart persoon aangewezen. Voor het opnemen van de bestelling, voor het brengen van de drank en van het eten, voor het afruimen, voor de bar en zelfs voor het klaarmaken van de rekening. Soms zaten er maar een aantal tafels en liepen er alleen al in de bediening zes man rond. Vrij efficiënt toch? Niet dus! En dan is Hongarije een relatief arm land.. Op dat gebied nog veel te leren dus.

Fooi moet je verdienen, toch?

 Nog een opvallend puntje: in de restaurantjes vragen ze ook vaak om fooi. Ten eerste staat op de bon: tip not included. Maar daarnaast wordt het je ook nog eens verteld op het moment dat je betaalt en je nog geen fooi gegeven hebt. En dat terwijl je niet altijd de meest geweldige service hebt gehad. Fooi moet je verdienen, toch? Dus aan de ene kant verplichten ze het niet (zoals in Amerika), maar is het toch ‘not done’ wanneer je geen fooi geeft. En dit gebeurt heus niet alleen in Boedapest, maar is wel weer heel anders dan wij hier in Nederland gewend zijn.

Voor iemand die op korte termijn naar Boedapest gaat, I’ve got some hotspots!

Restaurantjes:

* Most

* Jelen

* Csiga

* Anker Klub