Fun & Facts

Biertappen kan je leren

Hier de instructie om een perfect biertje te tappen.

 

biertappen

De voorbereiding

. Gebruik altijd schone bierglazen wanneer u bier gaat tappen.

. Reinig de glazen grondig in warm water met een beetje afwasmiddel (echt niet te veel gebruiken!)

. Spoel de glazen daarna grondig af met koud stromend kraanwater. (Vet en zeep zijn funest voor het schuim!)
. Controleer of het glas vet- en zeepvrij is door het glas ondersteboven tegen het licht te houden. (Het glas is schoon wanneer het water gelijkmatig langs het glas naar beneden loopt, zonder vlekken zichtbaar te maken.)

Het Bier tappen

. Gebruik gekoelde, schone en natte glazen:
* Een koel glas garandeert een stabielere schuimkraag.
* Een koel glas zorgt er ook voor dat het net getapte bier langer vers blijft en zijn sprankelende eigenschap behoudt.
. Pak het glas altijd onderaan of in het midden vast om er zeker van te zijn dat het schoon blijft.
. Open de tapkraan in één snelle, vloeiende beweging. Het bier stroomt alleen goed in het glas als de tapkraan volledig geopend is. Als de tapkraan slechts half geopend is, wordt het bier door de kraan heen geperst, waardoor het sterker gaat schuimen. Laat het bier langs de binnenzijde van het glas stromen.
. Je kunt de hoogte van de schuimkraag variëren door de hoek waaronder u het glas onder de tuit houdt en de afstand tussen het glas en de tuit te variëren. Hoe rechterop en hoe dichterbij de tuit u het glas houdt, hoe meer schuimvorming er optreedt.
. Breng het glas langzaam in verticale stand terwijl je het biertje tapt.
. Vul het glas totdat het schuim bijna over de rand van het glas loopt.
. Sluit de tapkraan in één vloeiende beweging.
. Voor het beste eindresultaat verwijder je het overtollig schuim van het glas door na het tappen een afschuimer onder een hoek van 45 c in één vloeiende beweging over de rand van het glas te bewegen.

Het serveren van het vers getapt biertje:
. Droog de onderzijde van het glas door het over een doekje te halen.
. Leg een schoon bierviltje neer.
. Pak het glas in het midden vast en zet het op het bierviltje met het bierbeeldmerk (indien op het glas aanwezig) naar de bierdrinker gericht.

En voila: je hebt een perfect getapt biertje.

Enkele biertap tips:
a. Gebruik geen glansmiddel in de vaatwasmachine. Als er glansmiddel in de glazen blijft zitten, zal de schuimkraag van het bier afgebroken worden.
b. Maak gebruikte glazen altijd schoon en spoel ze af voordat je ze gebruikt voor het volgende biertje om te voorkomen dat schuimresten van een vorige biertje een te grote schuimontwikkeling in het nieuwe biertje veroorzaken.
c. Laat de afschuimer nooit op het werkblad liggen, maar zet hem in een schoon glas met vers koud water of spoel hem gelijk na gebruik af. Haal de afschuimer slechts één keer over het glas, omdat vaker afschuimen een negatieve invloed op de schuimkraag heeft.
d. Voorkom dat het uiteinde van de tuit in aanraking komt met het bierglas, het bier of de schuimkraag, omdat bierresten op de tuit een nadelige invloed kunnen hebben op de schuimvorming van het biertje.

Bron: