Fun & Facts, Op de werkvloer

13 redenen waarom je een keer in de horeca gewerkt moet hebben

Men zegt altijd wel: “horeca is werk voor simpele mensen” of: “in de horeca werken is dé bijbaan voor naast je studie”. Maar je leert een hoop door te werken in de horeca waar je, misschien in je baan na je studie, veel profijt van hebt. Dit is wat je leert als je in de horeca werkzaam bent:

1. Omgaan met onverwachte situaties die eisen dat het direct opgelost wordt. Ook al heb je nog vijf andere prioriteiten. Je leert goed om te gaan met stress.

2. Horeca is continu snel kunnen schakelen, alert zijn, overzicht houden en efficiënt zijn.

3. Je leert dat tevredenheid van de gast voorop staat. Ook wanneer alles fout gaat aan de tafel. Toch probeer je ze met een glimlach de deur uit te laten lopen.

4. Collegiaal zijn. Als je ziet dat je collega een handje extra kan helpen, dan help je gewoon. Als je ziet dat je collega ziek is maar toch komt werken, zeg je: “Ga naar huis ik werk voor je door.” Ook al heb je geopend.

5. Geen 9 tot 5 mentaliteit. Dat leer je wel snel af.

6. Je werkt hard voor weinig, en bent nooit chagrijnig. In ieder geval niet in het zicht van de gast.

7. Verkopen, ofwel upselling. Je probeert altijd wat extra’s te bieden.

8. Je leert om te gaan met kritiek. Het is allemaal niet persoonlijk maar om je beter te maken in je werk.

9. Je wordt een echte teamplayer. Je helpt je collega’s en die laat je niet stikken. Onder geen enkel beding.

10. Je weet hoe je de beste service kunt geven ook als een gast niet tevreden is. Je wilt alleen maar tevredenheid.

11. Je leert aan te pakken en niet af te wachten. Anders houd je het niet lang vol.

12. Verstand van zaken hebben. Je weet waar je over praat en wat je verkoopt.

13. Boven alles, je werkt in de grootste “ambachtelijke branche” van Nederland.

Al met al leer je in de horeca wat eigenlijk alle bedrijven zoeken qua competenties in hun medewerkers. Kijk maar naar een gemiddeld cv daar zie je al deze competenties in terug komen. Daarom, werkervaring in de horeca kan jou een boost geven in je verdere carrière, of dat nu in of buiten de horeca is.